Florian Colceag – Falimentul national. Nu Romania este de vina, ci noi, romanii!

florian colceag, romania, criza, curatenie, istorie, civilizatie

Florian Colceag - Falimentul national. Nu Romania este de vina, ci noi, romanii!

Anul trecut (de fapt, in 2009 – n. red.), in august, Romania era deja in faliment nedeclarat oficial, deoarece nu mai producea suficient pentru a se descurca din propriile venituri. Decizia politica a acelui moment a fost sa tinem Romania pe hrana artificiala prin imprumuturi bancare. Banii, in loc sa intre in programe de dezvoltare economica, au intrat in sacul fara fund al coruptiei politice, fara a se vedea nimic palpabil in cresterea economica. De atunci, situatia a continuat sa se inrautateasca, dupa cum vedem cu ochiul liber in clipa de fata, si am ajuns la momentul in care, platind datoriile la banci, nu mai avem bani de salarii.

Mecanismele inovarii ce ar fi trebuit, in mod obligatoriu, sa fie puse in functiune, au fost evitate de sectorul politic, iar in acest moment frauda politica ne-a adus in situatia in care Romania este monitorizata de U.E. ca tara infractoare, impreuna cu Bulgaria. In urma acestei proceduri este foarte posibil ca Romaniei sa i se taie finantarile europene, lasandu-ne astfel fara posibilitatea financiara de a mai dezvolta un sector economic. Din nou stima noastra si mandria pentru iubitii conducatori.

Ca sa punem insa punctul pe „i”, in februarie, Romania, in ciuda performantelor economice extrem de slabe, are toate sansele sa intre in spatiul Shengen. Cu alte cuvinte, in piata de munca Europeana. In aceste conditii, profesorii, medicii etc., care sunt pusi in situatia de a muri de foame in tara vor pleca oriunde isi pot gasi o paine, iar Romania va ramane fara aceste profesii. Vom avea astfel bucuria sa scapam de grija bugetarilor, caci emigratia va face ca profesorii si elevii, impreuna cu familiile lor, sa se duca unde vad cu ochii. Din nou este extraordinar de vizibila capacitatea politicului actual de a face fata crizelor, vorba cantecului de pe vremea copilariei: „Partidul minte…, partidul minte…, partidul minte luminata…”.

Daca stam si numaram, vom descoperi ca o mafie politica avand in componenta un numar relativ mic de smecheri ce ar trebui bagati la puscarie sau la casa de nebuni reuseste sa alunge populatia unei tari. Vor ramane batranii pe care nu-i mai vrea nici o tara din Europa, care sa moara de foame, caci nu vor mai avea cine sa le plateasca pensiile.

Exista totusi vreo iesire din aceasta situatie? Raspunsul este: DA, EXISTA! Iar acest raspuns contine un pachet de masuri, care insa trebuie aplicate. O scurta lista este prezentata in cele ce urmeaza:

reforma Constitutiei, astfel incat reprezentarea politica sa fie facuta de oameni ce se pricep si care au confirmat in cursul vietii capacitatea si dorinta lor de a face un bine public;
demararea urgenta a procesului de inovare cu ajutorul programului RO-SBIR, prezentat in paginile acestei publicatii;
initierea procedurilor de vot online pentru toata lumea, inclusiv si mai ales pentru romanii din diaspora;
incurajarea procesului de brain regain care, teoretic, poate permite crearea unei baze economice puternice, impreuna cu procesul de inovare tehnologica. Cateva uzine super-moderne, cu piata asigurata pentru produse, ar permite suficiente venituri bugetare ca sa nu mai ajungem la convulsii sociale;
programe de antreprenoriat social si dezvoltare comunitara care, odata initiate, ne vor permite sa trecem greul;
un guvern tehnic format din specialisti capabili sa se dedice sectoarelor lor de activitate, fara sa mai fie conditionati de mafia politica.

Desigur, aceste masuri nu se pot lua cu ajutorul acestei clase politice, asa ca va trebui sa schimbam radical clasa politica, daca mai vrem sa traim in Romania. Oricum, eu consider ca ar fi pacat sa pierdem o tara, doar pentru ca au fost prost croite regulile de functionare a acesteia. Regulile se pot schimba. Stim cum se pot schimba, doar ca va trebui sa le schimbam noi, caci nu se schimba de la sine. Eu, personal, vreau sa mai traiesc in Romania, caci aici am radacini. Si nu Romania este de vina ca se intampla ce se intampla, ci noi, romanii!

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu