,

Succes răsunător şi peste 12.000 de participanţi la adoua ediţie FILAfest

fila fest, festival filarmonic

Încheiată pe 13 august cu lungi aplauze şi aclamaţii, a doua ediţie FILAfest şi-a împlinit misiunea: publicul tânăr a trăit, a cântat şi s-a bucurat de minunate adaptări orchestrale, jazz, pop şi rock, într-o derulare de forţe ce a făcut ca Piaţa Sfatului să fie plină în fiecare din cele trei seri.

Prima seară, denumită sugestiv Swinging Voices Voices & Jazz Notes a adus pe scenă Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, alături de Ploieşti Jazz Trio.

În direcţia muzicală a dirijorului Eduard Dinu, publicul s-a bucurat de reinterpretări simfonice ale unor titluri reper din repertoriul celor mai celebri solişti ai jazzului mondial. Seara de jazz şi swing a adus în scenă jazzmani de top ai României: Răzvan Clujanu (contrabass şi chitară bas), Sorin Zlat (pian) şi Laurenţiu Ştefan (tobe) au oferit un recital de înaltă clasă, ce a remintit tuturor celor prezenţi că cei trei sunt consideraţi nume de referinţă, atât pentru fenomenul jazz autohton, cât şi pentru scenele de profil internaţionale.  Iubitorii de jazz prezenţi în Piaţa Sfatului au apreciat atât virtuozitatea instrumentiştilor, cât şi repertoriul şi abordarea curajoasă şi creativă. Un element aparte, ce a îmbogăţit şi a transpus concertul într-o dimensiune unică, a fost prezenţa Corului Filarmonicii din Ploieşti.  Coriştii au surprins şi impresionat publicul prin versatiliatea cu care şi-au pus vocile în slujba armonilor de swing şi prin frumoasele intervenţii ce au punctat momente de vârf ale programului, iar rezultatul a fost recompensat cu aplauze la scenă deschisă.

A doua seară, derulată sub titlul „Pop Simfonic – Radio Hits” l-a avut la pupitrul dirijoral pe Laurenţiu Muntean, managerul Filarmonicii din Arad, sub bagheta căruia şi-au arătat măsura măiestriei şi virtuozităţii Filarmonica din Braşov, VIBE Band, Cosmin Stanciu, Emanuel Vots şi Ovidiu Anton.  

Dacă Ovidiu Anton a ridicat spectatorii în picioare cu furtunoasa „Highway To Hell”, soliştii instrumentişti Cosmin Stanciu (saxofon) şi Emanuel Vots (violă) au avut parte de propriile momente de strălucire, graţie unor pasaje impresionante, pe care toată lumea le-a recunoscut şi aplaudat. Iar Orchestra Filarmonicii din Braşov a cucerit publicul, ce a ovaţionat-o şi aplaudat-o minute în şir.

Împreună, muzicienii au adus în fața publicului piese îndrăgite într-o interpretare nouă, mai sofisticată și somptuoasă. Playlistul a cuprins melodii care au cucerit inimile ascultătorilor, din repertoriul unor artişti precum Led Zeppelin, Coldplay, Deep Purple, David Guetta, Ed Sheeran, Justin Timberlake, Imagine Dragons, iar spectatorii s-au lăsat purtați de bogăția aranjamentelor simfonice şi s-au bucurat de refrenele celebre, într-un concert ce le va rămâne întipărită în memorie.

This slideshow requires JavaScript.

Ultima seară a încununat întâlnirea dintre modern şi clasic, cu un adevărat regal de rock simfonic derulat sub bagheta lui Alexandru Ilie, exponent al tinerei generaţii de dirijori, la care viziunea şi pasiunea se îmbină în concepte muzicale fascinante. Trupa IRIS, de care se leagă episode de marcă din istoria rockului autohton, a urcat pe scenă, împreună cu inegalabila soprană Felicia Filip şi Filarmonica „Oltenia” Craiova, într-un adevărat concert eveniment. Vocea inconfundabilă a lui Cristi Minculescu a umplut Piaţa Sfatului şi inimile privitorilor cu refrene din toate toate timpurile. De la „Strada ta” ce s-a auzit prima dată la mijlocul anilor ’80 la Costineşti, până la mai recenta „Somn bizar”, playlistul a inclus versiuni reorchestrate simfonic ale hiturilor de marcă ale formaţiei, piese ce trasează veritabile punţi între generaţii. Apariţiile Feliciei Filip, pe drept supranumită Filipissima, au fost momente aparte, ce au impresionat şi entuziasmat publicul. De la mic la mare toţi cei prezenţi au cântat celebra „Baby” şi au fost în egală măsură cuceriţi de noua piesă Iris, prezentată în premieră la Braşov, „Mă întorc acasă”. În final spectatorii au primit în dar celebra „Floare de iris”, iar seara s-a încheiat cu aplauze furtunoase şi  cu un moment solemn, în care organizatorii au decernat diplome onorifice tuturor celor care au contribuit la seara de rock simfonic dar şi la bunul mers al întregului festival.

Cortina s-a lăsat peste a doua ediţie FILAfest, dar poveştille muzicale scrise vreme de trei zile în inima Braşovului vor face să vibreze sufletele iubitorilor de muzică până la următoarea ediţie despre care organizatorii promit să fie cel puţin la fel de spectaculoasă.

Rebecca Diaconu, directorul FILAfest concluzionează: „încă o data muzica a unit şi a deschis noi orizonturi, mulţumim celor prezenţi şi vă aşteptăm la următoare ediţie, pentru a descoperi noi universuri sonore.”

Organizat de către Asociația pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați din România (A.P.C.T.T.R.), în parteneriat cu Agenția Metropolitană Brașov și Filarmonica Brașov, și cofinanțat de către Primăria Municipiului Brașov, FILAfest – primul Festival al Filarmonicilor,  a avut loc între eveniment unic în România, a avut loc între 11 şi 13 august 2023 în Piața Sfatului şi a reunit peste 12.000 de participanţi, în decursul celor 3 zile în care accesul publicului la concerte a fost gratuit.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu