Catalin Berenghi – Gunoaiele si supradotatii
Catalin Berenghi - Gunoaiele si supradotatii
Este incredibil cat de prosti putem fi. Si nu e vorba de prostia in sine, cat de usurinta cu care putem fi manipulati si de indolenta cu care acceptam absurdul si anomaliile de tot felul. Mergeti odata prin Bucuresti, in absolut orice zona doriti, si notati-va intr-un carnetel tot ce vi se pare anormal. O sa vedeti in ce lume acceptam sa traim: masini ingramadite alandala, parcate pe partea carosabila sau pe trotuare, in timp ce parcarile cu plata sunt libere, blocuri de sticla monumentale (in Pipera, de exemplu), in timp ce strazile inguste in fata lor arata ca niste drumuri desfundate de tara, pietroaie si moloz abandonate la locul unor lucrari terminate sau neterminate, gunoaie imprastiate langa cosurile goale de gunoi etc.
„Romania nu de bani duce lipsa, ci de gospodari” – spunea cu multi ani in urma Mugur Isarescu, si e singura data cand ii dau dreptate. Trebuie sa fii tampit, lenes sau hot pentru a nu fi in stare sa gestionezi o bogatie uriasa gata constituita, plus resursele si potentialul.
Si pentru ca a venit vorba de resurse, exista una, cea mai importanta dintre toate, de care ne batem joc: creierul uman. Creierul romanesc! Desi exploatarea lui ar fi mult mai ieftina si mai putin solicitanta decat un complex industrial de extragere a aurului la Rosia Montana, n-o facem. N-o facem deloc. Mai mult, am distrus si ceea ce functiona in timpul comunismului. Sistemul educational, practic, nu mai exista. A disparut prin „modernizari” succesive. Ati vazut ce invata copiii la scoala dupa manualul de Limba si Literatura Romana de clasa a IV-a? Despre placinta de ambrolongi, cuvant inexistent in DEX, dar explicat in manual (ambrolong = fiinta imaginara), alaturi de tingire, a fragezi, in prealabil etc. Este doar un exemplu amuzant, dar sunt altele, in manualele de istorie alternative, de-a dreptul revoltatoare: faptul ca istoria noastra a inceput abia la 100 de ani dupa Hristos (dupa razboaiele daco-romane), faptul ca despre Mihai Viteazu se spune ca era viteaz si-i placea vinul, in timp ce unele vedete TV contemporane beneficiaza de spatii ample etc. Pai, daca in manualul de istorie o pui pe Andreea Esca alaturi de Mihai Viteazu, ce sa inteleaga un elev ca este istoria? Cam asta e trendul sistemului nostru educational, iar efectele statistice sunt cele pe care le vedem cu totii. Spiru Haret a spus o fraza memorabila: „Cum arata astazi scoala, asa va fi maine tara.” Ei bine, dupa cum a ajuns astazi tara, suntem deja „maine”.
„Si totusi, paradoxal, continua sa se nasca valori, parca in ciuda acestei agresiuni concentrate, venita din toate partile – scria Miron Manega intr-un articol din CERTITUDINEA. Se nasc spontan, salbatic, neobservate, neajutate, nemeritate.
Nu exista nici o speranta ca situatia s-ar putea redresa cu sprijin institutional sau bugetar. Speranta vine din alta parte […]. Traieste in Romania un om care nu numai ca a observat existenta acestui rezervor imens de resurse, dar s-a si apucat sa-l prelucreze, sa-l optimizeze si sa-l duca la nivelul maxim de performanta. Numele dansului este Florian Colceag, iar ceea ce a reusit sa creeze in Romania, prin resurse proprii, se numeste IRSCA Gifted Education. S-ar putea numi insa foarte bine „fabrica de supradotati”. Nu-i creeaza el, bineinteles, ci doar ii pune in functiune („Eu nu invat privighetoarea sa zboare, ci doar ii aranjez aripile” – Dem Radulescu – n. red.). Gratie lui Florian Colceag lumea e mai bogata, mai inteligenta, mai supradotata. Lumea, dar nu si Romania. In Romania, nimeni nu da doi bani pe cea mai scumpa materie din lume: materia cenusie („aurul cenusiu” – Mircea Dogaru).”
As adauga faptul ca distinsul profesor Florian Colceag nu inseamna doar un nume. Inseamna echipe, multe echipe cu care lucreaza non-stop, aproape clandestin, pentru tara lui, a lor. Si a noastra, indiferent daca o meritam sau nu. Aceste echipe pot fi „exploatate” si ele abia asteapta. Deocamdata sunt strivite de gunoaiele de incompetenti politici care sufoca Bucurestiul si Romania. Aceasta Romanie subterana a elitelor autentice trebuie scoasa la lumina. Se poate incepe din Bucuresti… Vin alegerile locale, stimati concetateni! Vedeti ce alegeti. Eu v-am propus o alternativa istorica. Incercati-o.
A consemnat, Catalin Berenghi via CERTITUDINEA, via Revista România Culturală.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!