Dan Diaconu – COVID-19 in economie

covid-19, economie

Dan Diaconu - COVID-19 in economie

In domeniul economiei nebunia COVID-19 abia incepe. Ma rog, ar mai fi cam o saptamana de respiro.

Chestiunea e cat se poate de simpla. Deoarece toata nebunia cu virusul s-a suprapus peste Anul Nou Chinezesc, putem spune ca efectele au fost resimtite marginal. Cu ocazia acestei sarbatori avem de-a face cu cea mai mare migratie de populatie din istorie. Intrucat traditia spune ca Anul Nou trebuie sa te prinda acasa, tot chinezul lasa ce are de facut si merge acasa, indiferent la cate sute sau mii de kilometri e „acasa” lui. Astfel, o luna de zile China e adormita. Nu se mai misca nimic.

Pentru a asigura fluxurile de aprovizionare, chinezii produc in timpul anului pe stoc, astfel incat marele shutdown anual nu e resimtit in afara Chinei. Totul merge ca uns.

La fel a fost si acum. Ghinionul COVID-19 a venit cam in perioada Anului Nou. Toata nebunia a iesit la suprafata imediat dupa sarbatori, In ciuda faptului ca s-a oprit efectiv economia Chinei, in afara nu s-a resimtit mai nimic. De livrat s-a livrat din stoc. Care stocuri erau menite sa acopere cam doua luni pentru orice eventualitate. Acum au inceput sa se epuizeze, iar China nu a reinceput munca. Inca mai au de lucru cu virusul.

Astfel, canalele de aprovizionare pica unul dupa altul. E un fenomen in crestere. Veti vedea, rand pe rand, o penurie de produse. Desigur, multe sunt dintre cele inutile, menite a intretine apetitul de consum al bizonului. Insa, de asemenea, vor incepe sa lipseasca chestiuni esentiale: medicamente, echipamente medicale & industriale, plastice, baterii s.a.m.d.

Chiar si daca se reia in forta productia in China, tot se va consemna o intarziere de o luna. Ceea ce va transmite un soc enorm intregii economii mondiale. Insa nu cred ca se va iesi atat de repede din setupul COVID-19. China abia a depasit apogeul si nu poate forta intoarcerea muncitorilor la lucru deoarece ar risca sa se reia infectarile. In plus, pana cand nu se vede oficial ca nu mai sunt cazuri, oamenii nu se intorc. Refuza, fug, nu se supun. Astfel incat, daca ar pedala prea tare s-ar ajunge la nesupunere civila, adica fix ce le-ar lipsi pentru un dezastru absolut.

Autoritatile chineze stiu asta si nu risca. De-aceea i-au pedepsit exemplar pe cei responsabili cu punerea batistei pe tambal la inceputul crizei. Si de-aceea nu vor forta repornirea economiei decat in momentul in care rezolvarea crizei COVID-19 va fi certa.

Cu toate aceste informatii pe masa, cred ca avem o imagine clara a situatiei. Intarzierea va fi de cel putin doua luni, iar PIB-ul mondial va fi afectat cu cel putin 1 pp. Posibil ca asta sa fie scanteia care va detona intreaga constructie economica globala. E logic deoarece sunt termene la care nu se vor putea onora comenzi paralizandu-se lanturi intregi garantate cu contracte la termen si speculate de mii de alti tuteri care fac legea pietei. Astfel, un mic scurtcircuit la baza, antreneaza explozii catastrofale la capatul lantului.

Ati mai vazut asta in 2008. Atunci suportul intregii nebunii financiare au fost imobilele. Acum o intreaga economie e paralizata la baza, riscand sa detoneze la varf catastrofe nucleare. I-a intrebat cineva pe baietii de la FED cum stau cu piata Repo? Hai c-o sa fie frumos. Mie mi se pare ca cineva e prins cu chilotii in vine si nu poate fugi din cauza de diaree financiara. Ghici ciuperca ce-i!

A consemnat pentru dumneavoastra, Dan Diaconu via trenduri.blogspot.com.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu