Teodor Palade – Intrebari din tara in care a murit speranta
Teodor Palade - Intrebari din tara in care a murit speranta
Gasesc, din cand in cand, prin presa impinsa fortat in capitolul „ne important” de doctii invartitori ai publicatiilor romanesti, stiri pline de lumina. Stiri trecute cu buna stiinta in categoria „asta nu se publica”. De ce se intampla asa? Se intampla pentru ca intreaga presa este strict controlata. Pentru ca tot ce se adreseaza publicului larg (cu exceptia unei mici parti a online-ului) este cernut atent de personaje invizibile noua, mereu nestiute, mereu in umbra. Ele sunt acelea care, de acolo de sub pavaza anonimatului, imbuiba presa cu informatii in care sunt mestesugit ascunse (de cele mai multe ori in subluminal) mesaje menite sa sadeasca neliniste, teama, nesiguranta pentru ziua de maine, perspectiva prabusirii iminente in neant a tarii, ura nepotolita fata de cel de langa tine, adoratia pentru stapanul de peste ocean si veneratia pentru obiceiurile nesanatoase ale acestuia, vulgaritatea, slavirea nemasurata a tradatorilor si incriminarea adevaratilor patrioti, avantajele pe care le aduce supusenia tacuta si pericolele ce ne pasc din cauza mandriei de a fi roman, respectul exacerbat pentru straini si, totodata, desconsiderarea adanca pentru tot ce este neaos, romanesc.
Ati citit undeva, sau ati auzit din gura vreunui propagator de stiri televizate despre Timeea Petrescu, o copila de 12 ani nascuta la Craiova, care cu un IQ de 162 de puncte (la IQ 140 esti considerat geniu!) a fost acceptata in grupul restrans ai celor mai destepti oameni de pe planeta?
Dar despre cei trei liceeni romani, Alexandru Radac, Daniel Marpozan si Codrin Muntean, din Sibiu, care au castigat medalia de aur la Robotica, sectiune a Olimpiadei Geniilor, concurs organizat de catre Oswego State University of New York.? Va spus cineva ca cei trei au creat un revolutionar robot pompier menit sa salveze oamenii dintr-un incendiu fara sa puna in pericol viata salvatorilor si un extrem de eficient sistem inteligent de economisire a energiei electrice in locuinta.
In legatura cu elevul roman Norbert Kereszeny, nascut la Sighetu Marmatiei, ati vazut scris pe undeva, ati auzit a se aminti despre el printre sutele de breaking news-uri devastatoare ale vreunei emisiuni de stiri? Oricat v-ati stradui, nu. De ce ar fi trebuit sa-i stiti numele? Fiindca, fapt uimitor in lumea universitara italiana, el, un roman, intrat primul dintre 60.000 de candidati la facultatea de medicina a Universitatii din Milano.
Ati auzit rostit numele Mihaela Florea la vreo televiziune care transmite necontenit 24 de ore din 24, 365 zile pe an, ori l-ati citi tiparit pe undeva, eventual in ultima pagina a vreunei fituici cu pretentii de jurnal? Desigur, nu. De ce este important numele ei? Ea, Mihaela Florea in varsta de 18 ani, din Braila, a castigat Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019, sectiunea Excel. La Campionatul Mondial, cum este normal, au participat cei mai talentati informaticieni de pe planeta! Nicaieri in presa romaneasca nu veti afla numele romancei, absolventa a extrem de putin promovatului Colegiu National „Gh. M. Murgoci”. Pentru ziarele romanesti, aproape in totalitate ticluite in redactii apartinand unor alogeni prea putin interesati de valorile autohtone, Mihaela este un nimeni in comparatie cu Adelina Pestritu, Carmen de la Salciua, Alina Plugaru sau Sexy Braileanca.
Va informat, cumva, cineva din media romaneasca despre Stefan Pricopie? De ce ar fi trebuit sa-i cunoastem numele? Fiindca romanul Stefan Pricopie, absolvent al Universitatii Manchester, a castigat anul acesta, la sectiunea Economie, unul dintre cele mai prestigioase premii de pe planeta: Global Awards 2020, cunoscut ca si Premiul Nobel Junior! La competitie au participat peste 3400 de persoane reprezentand 338 universitati din peste 50 de tari. Premiul va fi acordat in ziua de luni, 11 noiembrie. A doua zi dupa alegeri. Credeti ca veti auzi in acea zi devenita importanta pentru Romania datorita lui, macar in soapta, rostit numele lui Stefan Pricopie? Daca da, va amagiti amarnic. Semidoctii Iohannis sau Dancila sunt mult prea importanti!
Va intereseaza despre ce era vorba in teza de licenta cu care Stefan a castigat Premiul Nobel Junior? Daca da, aflati ca trata tematica extrem de importanta a invatamantului public si a fenomenului de brain drain! Adica, se inaintau solutii inovative pentru unul dintre cele mai criticate laturi ale educatiei, inclusiv in Romania: invatamantul public. S-a apreciat ca teza sa deschidea noi perspective privitoare la metodele prin care poate fi adusa pe linia de plutire, prin invatamantul public, educatia generatiile viitoare. Desi este o directie de interes maxim pentru educatia romaneasca, domeniu considerat a se afunda azi in mlastina pestilentiala a semidoctismului si macinat de pericolul analfabetismului generalizat, nimeni de la noi nu s-a gasit interesat de ideile tanarului Pricopie… Ce este fenomenul „brain drain”, analizat si el in teza studentului roman? Fenomenul „brain drain” (in traducere directa „exodul de creiere”) reprezinta una dintre cele mai devastatoare realitati cu care se confrunta Romania de trei lungi decenii! Cat de pustiitor este acest fenomen pentru noi? Pentru a raspunde ar fi, probabil, suficient daca as preciza ca, cu o singura exceptie, toti romanii eminenti nominalizati mai sus nu mai traiesc astazi in Romania! Sunt creiere tinere si fecunde luate de valul cu putere de tsunami al exodului romanesc. Sunt creiere alungate de noi cu buna stiinta. Sunt semne incontestabile ale geniului acestui popor imprastiate in lumea larga cu o inconstienta criminala. Sunt seminte fertile ale viitorimii Romaniei pe care conducatorii nostri semidocti, tradatori din fire ori cumparati pe un pumn de arginti, le-au risipit in cele patru zari cu nesimtirea specifica politicianului roman. Intereseaza pe cineva din Romania teza lui Stefan Pricopie? Sau a stat vreo oficialitate de vorba cu unul dintre geniile de mai sus, apartinand inca acestei tari, aflati pe cale de a fi absorbiti de o alta cultura? Nu! Ministrii educatiei (26 in ultimii treizeci de ani!) se schimba precum ciorapii fara sa lase nimic in urma lor cu exceptia mirosului pestilential, specific oricarui ciorap murdar, miros care se raspandeste rapid in intregul sistem educational romanesc.
Voi aminti si despre Alexa Tudose, eleva in ultimul an la Colegiul National „I.L.Caragiale” din Ploiesti, o tanara despre care, de asemenea, aproape nicaieri nu s-a scris sau vorbit. De ce Alexa Tudose? Pentru ca ea a cucerit, in septembrie anul acesta, medalia de aur la Balcaniada de Informatica. Este singura data in istoria Balcaniadei cand medalia de aur este atribuita unei fete! La concurs au participat 52 tineri informaticieni de viitor din 11 tari. De ce mai este importantant sa vorbim despre Alexa? Pentru ca, asemenea altor copii supradotati de varsta ei, nici Alexa nu va ramane in Romania! Ea a decis sa plece in Marea Britanie unde timp de sase ani va urma cursurile Universitatii din Oxfort. Se va mai intoarce? Nimeni nu poate sti azi. Ceea ce cunostem cu siguranta este ca sansele revenirii sunt sub 5%.
Am dat numai cateva exemple de tineri exceptionali pe care „cineva” nu doreste sa-i cunoastem, nu vrea sa-i pretuim la adevarata lor valoare si ne interzice sa ni-i apropiem de tara. Sunt numai cateva dintre miile de minti romanesti care lumineaza precum stelele intelectul planetei si al caror nume, numai din vina noastra, le ignoram. Sunt tineri romani pe care tara ii pierde definitiv, care vor innobila prin capacitatile lor viata stiintifica, medicala sau artistica din alta parte, din tari care, pentru ca stiu sa pretuiasca si sa pastreze valorile adevarate, ne sunt date exemplu de iluminare in istoria omenirii. Sunt tineri romani despre care forte oculte nu vor sa aflam, a caror existenta, talent si inteligenta sunt trecute sub o vinovata tacere in timp ce mintile fragede ale generatiei care acum se ridica sunt inundate cu false repere.
Si, totusi, de ce ne pleaca valorile? De ce tinerii nu recunosc Romania ca fiindu-le patrie ocrotitoare, nu o percep ca pe o entitate protectoare, ca pe un sprijin in realizarea personala deplina? Raspunsul, pentru ambele intrebari, e simplu. Atat de simplu! Aici, in aceasta tara, nu se mai poate visa. Aici, in Romania noastra, a murit speranta. Iar de aici, din Romania de azi, viitorul nu se mai vede. Si nu se mai vede pentru ca a fost furat!
Poate va veti intreba: „Pentru toate astea, unde sunt vinovatii?” Va invit ca, impreuna, sa avem curajul de a ne privi in oglinda. Acolo ii vom gasi, cu siguranta, pe cei culpabili!
A consfintit pentru dumneavoastra, Teodor Palade via teopal.ro.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!