Autonomia „Tinutului Secuiesc” respinsa de Consiliul Europei, dar realizata, pas cu pas, de „binomul” PSD-UDMR

secuime, tinutul secuiesc, consiliul europei, viktor orban, psd-udmr, psd, udmr

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/varga_terezia_antalokpataka_gyimes.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/varga_terezia_antalokpataka_gyimes.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Autonomia „Tinutului Secuiesc” respinsa de Consiliul Europei, dar realizata, pas cu pas, de „binomul” PSD-UDMR” font_container=”tag:h4|font_size:22px|text_align:center|line_height:1.66em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1543313672088{margin-bottom: 0px !important;}”]Respingerea, de catre Consiliul Europei, a cererii de autonomie a asa-zisului Tinut Secuiesc este o stire din 2015 care n-a prea fost dezbatuta in media romaneasca, desi viza insasi existenta Romaniei ca „stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil” (Constitutia Romaniei, Art.1.1). Iar decizia Consiliului Europei a fost si continua sa fie ignorata, cu un tupeu sfidator, atat de guvernul Ungariei, cat si de struto-camila politica UDMR. Zic „struto-camila” pentru ca, pe de o parte, este un ONG cu statut de partid, iar pe de alta parte pentru ca serveste interesele Ungariei dar este subventionata de statul roman.

Sa reluam pe scurt istoria acestei respingeri. Cererea de arbitraj pentru autonomia „Tinutului secuiesc”, solicitata de mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, a fost respinsa, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei, motivul fiind, conform declaratiei Ludmilei Sfirloaga (presedinta delegatiei Romaniei la acest congres), ca „nu este de competenta Congresului si a Consiliului Europei” si ca, prin urmare, „tema trebuie dezbatuta in tara si nu la instantele europene”.

Cele 47 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, care solicitasera sprijinul Consiliului Europei in vederea obtinerii autonomiei „Tinutului secuiesc” au fost reprezentate la Strasbourg, printre altii, de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad.

„Dezbaterea a fost una foarte aprinsa, la aceasta participand membri din Franta, Italia, Finlanda, Portugalia si Republica Moldova (…). Chiar daca prezenta unui grup de aproximativ 20 de persoane de nationalitate ungara, condus de sefa delegatiei Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, presedinta delegatiei nationale a Romaniei, d-na Ludmila Sfirloaga, a reusit, prin interventia sa, argumentata si hotarata, sa obtina respingerea atat a arbitrajului cerut de reprezentantii ‘Tinutului secuiesc’, cat si a posibilitatii ca acest Congres sa trimita o misiune de monitorizare in Romania. Acest demers a avut sprijinul celorlalti membri ai delegatiei Romaniei”, se mentiona in comunicatul de presa transmis catre AGERPRES de catre secretariatul delegatiei Romaniei la Congres.

Consiliul National Secuiesc ceruse, in 2014, celor 153 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, sa adopte cate o hotarare in care sa solicite crearea unei regiuni administrative autonome cu denumirea „Tinutul secuiesc”, care sa fie ulterior inaintata Guvernului si Parlamentului Romaniei, forurilor europene si internationale.

La solicitarea acestuia, 47 de consilii locale din cele trei judete au adoptat proiectul de hotarare privind autonomia, insa hotararile au fost atacate in instanta de catre Prefecturi pe temei de nelegalitate (crearea unei regiuni autonome pe criterii etnice contravine Constitutiei Romaniei).

Se pare insa ca lui Viktor Orban si lui Kelemen Hunor putin le pasa de Uniunea Europeana si de prefectuiri, preferand siajul lui Vladimir Putin. Dar la fel de putin (daca nu cumva chiar mai putin) ii pasa si Guvernului Romaniei, care conlucreaza la greu cu „struto-camila” UDMR, aplicand, in mod tradator si pervers, chiar… hotararea Consiliului Europei: „tema trebuie dezbatuta in tara si nu la instantele europene”. Si iata ca tema nu doar se dezbate, ci se si rezolva. Intern. Cum? Conform proiectului „Trianon 100”. De cine? De „binomul” PSD-UDMR.

Sursa: certitudinea.ro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu