COMUNICAT. Pozitia Academiei Romane fata de „Autonomia Tinutului Secuiesc”

academia romana, tinutul secuiesc

COMUNICAT. Pozitia Academiei Romane fata de „Autonomia Tinutului Secuiesc”

Academia Romana, din totdeauna aparatoare a drepturilor nationale si a unitatii teritoriului romanesc, luand la cunostinta de propunerea legislativa privind „Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc”, respinge acest demers care incalca flagrant Constitutia Romaniei.

Anuntul trecerii prin aprobare tacita, de catre Camera Deputatilor, a proiectului de lege depus de UDMR privitor la autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc – entitate inexistenta in structurile administrativ teritoriale ale Romaniei – creeaza o situatie fara precedent in procesul legislativ din tara noastra. In urma evolutiei istorice din Epoca Moderna, realitatile etno-demografice din zona aflata in atentie nu mai corespund cu structurile medievale, cand a functionat o asemenea regiune. Romania a asigurat prin lege un statut al tuturor comunitatilor etnice de pe teritoriul sau, statut deplin acceptat si aprobat de catre Uniunea Europeana, din care tara noastra face parte.

Intr-un stat de drept, democratic, membru al Uniunii Europene, respectarea principiului suprematiei Constitutiei si incadrarea in ordinea constitutionala reprezinta reperul si conditia absoluta ale valabilitatii oricarei legi, obligatia ferma a fiecarui cetatean si norma imperativa de conduita pentru orice entitate publica sau privata. Din aceasta perspectiva, initierea si adoptarea unui proiect de lege care sa consacre concepte juridice si sa promoveze realitati politico-administrative precum „autonomie teritoriala”, „comunitate autonoma”, „regiune autonoma”, „ordine administrativa autonoma”, „statut de autonomie” etc. contravin in mod flagrant dispozitiilor art. 1 alin. (1) din Constitutia Romaniei privind caracterul unitar al statului roman, precum si dispozitiilor constitutionale privind organizarea administrativ-teritoriala si administratia publica.

De la aceste dispozitii imperative nu se poate deroga sub nici o forma si in nici o masura, cu atat mai mult cu cat, potrivit art. 152 alin. (1) din Constitutie, caracterul unitar si indivizibil al statului roman nu poate forma obiectul revizuirii legii fundamentale. Toate demersurile de acest gen trebuie intreprinse cu respectarea exigentelor statului de drept, constatarea constitutionalitatii, stabilite clar, precis si imperativ de legea noastra fundamentala.

In consecinta, Academia Romana dezaproba aplicarea procedurii de aprobare tacita – in cazul in speta – de catre Camera Deputatilor si cere decidentilor respectarea Constitutiei Romaniei in litera si in spiritul ei.

BIROUL PREZIDIULUI ACADEMIEI ROMANE

29 aprilie 2020

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu