Calin Georgescu sau iesirea din Matrix
[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/08/calin-georgescu-465×390.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/08/calin-georgescu-465×390.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”fade-in”][mk_padding_divider size=”30″][vc_custom_heading text=”Calin Georgescu sau iesirea din Matrix” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”bounceInUp”][mk_padding_divider size=”30″][vc_column_text css=”.vc_custom_1533755205143{margin-bottom: 0px !important;}”]Zilele acestea asistam la sfarsitul unei epoci. Degringolanda clasei politice, disolutia autoritatii statului, revolta populatiei umilite si infometate marcheaza prabusirea pseudodemocratiei postdecembriste.
S-au spulberat iluziile prosperitatii importate, create de modelele de dezvoltare neocoloniala, pana mai ieri sacre si obligatorii. Tara nu este numai in prag de faliment economic. in ceea ce priveste demnitatea noastra nationala, am ajuns pe treapta cea mai de jos pe care o poate atinge o natiune care se considera suverana. De pilda, Romania si-a abandonat pozitiile economice nu numai prin transferuri de proprietate de la stat catre multinationale si catre oligarhii locali, dar si prin transferuri de proprietate de la statul roman catre alte state (Romtelecom catre OTE – companie greceasca de stat, Distrigaz Sud catre Gaz de France – companie franceza de stat etc. etc.) Aceste jafuri au fost legitimate de un intreg aparat academic si propagandistic. Recent, Universitatea din Iasi a anuntat ca-i va acorda titlul de Doctor Honoris Causa unui economist libertarian din Spania care propavaduieste disolutia statelor nationale si inlocuirea lor cu pseudostate aflate in proprietatea privata a unor oligarhi. La randul lor, nu demult, cateva multinationale din Romania au lansat cu turle si trambite „un plan de dezvoltare” a Romaniei in 12 puncte. Practic, vor desfiintarea tarii noastre ca entitate economica independenta. Nici cele mai ingenunchiate tari din Africa nu au permis asemenea blasfemii la adresa demnitatii lor nationale.
Principala vinovata pentru actuala situatie este, fara doar si poate, asa-zisa clasa politica. Din pacate, de la opinca la vladica, toata lumea nu vede, nu concepe si nu viseaza decat „solutii politice”. De fapt, „solutii politicianiste”. Politicianismul a modelat universul mental, nu numai al asa-ziselor elite, dar si al omului de rand. A creat o pseudo-realitate in care orice fleacuri devin „probleme serioase” si orice nulitate, o „personalitate”. Mai nimic in „Romania profunda”, Romania oamenilor reali cu probleme reale, nu-si poate gasi rezolvare datorita ecranului ce se ridica intre cetatean si realitatea pe care o traieste. Este vorba de o constructie artificiala (politica) ce se ofera pe sine ca solutie generala si functioneaza cu scopul de a eluda situatiile si rezolvarile concrete. Traim in plin marxism fara marxism; totul este mistificat prin politizarea problemelor si valorilor.
Ce inseamna, de fapt, politizarea unei probleme reale? In primul rand, „descarnarea” ei de continut. Odata intrata in centrifuga politicianista, problema reala isi pierde realitatea, profunzimea si incarcatura umana. Nu ne mai trimite la o situatie concreta, tragica de multe ori, care isi cere o rezolvare imediata, ci la un „discurs despre…”, o „naratiune”. In Romania, tot ceea ce este politizat primeste si o dimensiune mitica – spun „mitica” intrucat politicianismul, precum mitul, explica totdeauna o situatie sau o conditie printr-o poveste, in acest caz, o poveste oferita de mass media si de oamenii politici. Fara acest aspect mitologizant al politicianismului romanesc, cum am putea explica fascinatia exercitata asupra populatiei de catre personaje si probleme care nu ar insemna nimic in afara pseudo-realitatii politicianiste?
Vine insa vremea cand miturile se sfarma. O vreme in care ordinea politica, pentru a se salva din ghearele politicianismului si a iluziilor sale, pentru a deveni din nou legitima, este obligata sa discute in alti termeni decat cei politici. Asta nu inseamna sfarsitul democratiei in Romania, ci doar inceputul ei.
Un guvern de tehnocrati adevarati care ar destrama iluziile pseudo-realitatii create de politicianism ar repune politica intr-o matca democratica. Ar face-o smerita si la locul ei. Politicianismul nu poate actiona decat prin violenta, dezbinare, constrangere spirituala, ideologica si fizica. Nu urmareste decat Puterea bruta. Or, exercitarea puterii brute este incompatibila cu statul democratic modern care, pentru a functiona corect, are nevoie de solidaritate sociala, de o „big society” (in sensul atribuit de conservatorii britanici acestei sintagme), nicidecum de o adunatura de clanuri orligarhice.
Daca scriu din nou despre Calin Georgescu si nevoia unui guvern de tehnocrati reali o fac din dorinta de a atrage atentia cititorului grabit asupra schimbarii de paradigma care se desfasoara sub ochii nostri. Un guvern de tehnocrati condus de Calin Georgescu nu ar fi doar o solutie de avarie, cum au fost guvernele conduse de Isarescu si Stolojan. Ar insemna plasarea Romaniei pe o alta traiectorie de dezvoltare. Pur si simplu, am iesi din Matrix – un Matrix satanic al politicii neghioabe, al ingineriilor sociale si economice, al denationalizarii, incompetentei si coruptiei.
Intr-unul din interviurile sale din „Adevarul”, Calin Georgescu lanseaza idei de-a dreptul incandescente. Care politician roman a avut curajul sa declare ca actuala criza „este o greseala de sistem” iar „sistemul a fost construit gresit si trebuie refacut”? Ni s-a impuiat capul cu ideea ca in capitalism doar banul, care nu are miros, conteaza; Calin Georgescu pune la baza capitalismului munca si competenta. Ce personalitate politica din Romania a ridicat in mod serios problema mediului? Calin Georgescu isi doreste ca tara noastra sa devina un „tigru verde” (in alt interviu, publicat in revista AS, s-a pronuntat in mod hotarat impotriva „afacerii Rosia Montana”). Este reconfortant si incurajator sa vezi, in sfarsit, un barbat care enumera in mod clar prioritatile tarii: asigurarea hranei, a apei potabile, a energiei si protectia mediului.
Dar poate cel mai important lucru pentru Romania, in eventualitatea in care Calin Georgescu ar deveni prim-ministru, este accentul pe care l-ar pune, fara echivoc, pe apararea interesului national, promovarea binelui comun si a unei economii civice bazate pe un model romanesc care sa imbine principiile dezvoltarii durabile cu raspandirea larga a proprietatii productive. Politicienii de toate culorile nu vad redresarea Romaniei decat printr-un alt val de privatizari, atragerea de noi fonduri speculative si „investitori strategici” – altfel spus, prin colonizarea completa a Romaniei; Calin Georgescu vede revigorarea Romaniei „prin oamenii ei” si prin investitia masiva in tineri si in sistemul educational.
Nu stiu daca expertul Calin Georgescu va ajunge primul ministru al Romaniei. Sau daca, odata ajuns in fruntea unui guvern de tehnocrati, va putea sa duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus. Indiferent de cursul evenimentelor politice, zarurile schimbarilor radicale au fost aruncate. Un perete al Matrixului a fost daramat. Paradigma s-a schimbat, harta viitorului este conturata.
Depinde de noi daca vom pune umarul sa construim „modelul romanesc” de la firul ierbii, printr-o ampla mobilizare si solidaritate populara, sau asteptam in continuare ordine „de sus”.
Articol intocmit de catre pr. dr. Ovidiu Hurduzeu pentru Blogul „A Treia Forta – Romania Profunda”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]
Romania profunda – omul-apare ca fiind conceptul de la fundul sacului,ultima varianta,ultima resursa…
Cred ca ar fi necesari cel putin douazeci de ani ca sa ai cateva milioane de cetateni tineri,educati,constienti de sine si de menirea lor nationala.
Repunerea muncii si a demnitatii omului ca peceti ale vietii sociale,economice,culturale e un demers salutar ,dar necesita un tezaur de timp. Spun ‘tezaur’ pentru ca exact timpul nu ne mai ajunge ca sa salvam tara si omul.
Am sa va spun ceva. Stiti? De aproape 30 de ani incoace tot o taraganam. Inca din ’90-’91 aveam oameni pregatiti pentru a “salva Romania”, din toate punctele de vedere si proiectele gata. Sa nu uitam de Constantin Cojocaru (Legea Cojocaru, mai tarziu Constitutia Cetatenilor etc.) si Marian Munteanu. Amandoi au esuat nu din cauza cetatenilor de rand, ci din cauza sistemului. La fel si proiectele lor de-a lungul timpului. Apoi au trecut zeci de ani si ne-am tot perindat prin guverne si presedinti care nu ne apartin, surogate pregatitoare pentru noua ordine globalisto-comunista mondiala. Si ce ne facem? Tot o taraganam…
Am scris ultimele articole despre economia distributiva si vom scrie si despre Constitutia Cetatenilor in curand.
Mai vorbim. 🙂