Nota introductiva: Continuare a seriei de articole prezentand cele sapte principii „nu lasa nimic in urma!” ale Centrului de Etica in Aer Liber ( www.lnt.org ). Prima parte, introducerea in toate cele sapte principii, o puteti citi aici. A doua parte, in care se vorbeste despre camparea pe suprafete durabile, o puteti citi aici. A treia parte, despre eliminarea deseurilor in mod corespunzator, iat-o aici.
Permiteti celorlalti turisti sa aiba un sentiment de descoperire lasand rocile, plantele, artefactele arheologice si alte obiecte de interes la locul lor dupa ce le-ati gasit.
Lasati zonele asa cum le-ati gasit. Nu sapati santuri pentru corturi si nu construiti foisoare, mese, scaune sau alte imbunatatiri rudimentare. Daca curatati o zona de roci de suprafata, crengi sau conuri de pin inlocuiti aceste elemente inainte de a pleca. Pentru siturile cu impact mare, este necesar sa curatati locul si sa demontati instalatiile necorespunzatoare construite de utilizator, cum ar fi inele de foc multiple si scaune sau mese construite. Luati in considerare ideea ca campingurile de buna calitate sunt gasite si nu facute.
In multe locatii, zonele adecvate, construite legal, precum inelele singulare pentru foc, ar trebui lasate asa cum le-ati gasit. Demontarea lor ar putea cauza un impact in plus deoarece ar fi construite cu roci noi, astfel impactand alte locatii. Invatati sa evaluati toate situatiile gasite.
Evitati sa bateti cuie in copaci pentru a atarna lucruri, sa le bateti cu trape si ferastrau sau sa legati franghiile de sustinere cort de trunchiuri – astfel, punand braie copacilor. Scrijelirea copacilor este inacceptabila. Taierea arcusurilor destinate utilizarii ca padele de dormit creeaza un beneficiu minim si un impact maxim. Saltelele de dormit sunt disponibile la magazinele de camping.
A culege cateva flori nu pare ca ar avea un impact mare si, daca ar fi culese doar cateva flori, nu ar fi. Dar, daca fiecare vizitator spune ca „iau doar cateva”, ar putea rezulta un impact mult mai semnificativ. Faceti o poza sau faceti o schita cu respectiva floare in loc sa o culegeti. Campetii experimentati se pot bucura ocazional de o planta comestibila, insa au grija sa nu epuizeze vegetatia ramasa sau sa deranjeze plantele care sunt rare sau care se reproduc lent.
Obiectele naturale cu deosebita frumusete sau de interes, cum ar fi coarnele de cerb, lemnele pietrificate sau rocile colorate contribuie la felul de a fi a locurilor naturale indepartate de orasele civilizate si ar trebui lasate unde le gasiti astfel incat si ceilalti sa poata experimenta un sentiment al descoperirii. In parcurile nationale si in multe alte locuri protejate este ilegala eliminarea obiectelor naturale.
Aceeasi etica se aplica si in ceea ce priveste artefactele naturale gasite pe terenurile publice. Artefactele culturale se afla sub protectia unor legi cu privire la protectia resurselor arheologice. Este ilegala indepartarea sau deranjarea siturilor arheologice, siturilor istorice sau artefactelor care se pot ciobi, or sparge, capetelor de sageti, structurilor sau chiar recipientelor antice pe care le gasiti pe spatiul public.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!