In Articole, Modelul de Tara

Gheorghe Piperea - Ne-am întors în timp, în anii ’90 ai secolului XX, în plin capitalism de grotă

Guvernul Orban a dat liber la privatizarea activelor întreprinderilor de stat, alea care încă mai există și mai pot prezenta interes pentru „investitori” – portul Constanța, Aeroportul Otopeni, Tarom, Poșta romănă, Hidroelectrica, CFR Marfă/Călători.

Ne-am întors în timp, în anii ’90 ai secolului XX, în plin capitalism de grotă, low road.

Odată cu achiziționarea pe 3 lei a activelor unor astfel de întreprinderi, vor curge și cele 4 sute de mii de concedieri de „bugetari” de care vorbea, anul trecut, în ianuarie, președintele camerei de comerț și industrie „româno”-germană (a se citi colonie germano-franceză). Pentru cei care nu știu – minunata CE consideră că, în cazul în care cumpărătorul își asumă obligația să mențină un anumit număr de salariați, e ajutor de stat interzis.

Credeți că va fi competiție, că se vor aduna bani buni la buget, că va fi dezvoltare economică de numa-numa (ca să mă „iexprim” ca la Kolosvar)…

Nu va fi nicio competiție între corporațiile germane, franceze, austriece, olandeze sau italiene potențial interesate. În acest domeniu nu există competiție. E așa nu numai pentru că piața e demult închisă prin acorduri cartelare, ci mai ales pentru că nu există alternativă (there is no alternative – TINA) la aceste companii. Ambasadele și serviciile secrete ale statelor „partenere” ale coloniei România nu vor lăsa oportunități de acest gen la voia întâmplării.

Prețul obținut va fi o glumă și, oricum, va avea grijă Câțu să îi cheltuie cu cele mai psihedelice destinații.

Iar dezvoltare economică – niet. Activele respective vor fi introduse în circuite de captivități și optimizări fiscale care vor duce încet, dar sigur, către faliment.

Cum era sloganul acela vechi al liberalilor din perioada interbelică? Prin noi înșine, parcă? Dar sloganul SRI? Nu cumva Patria a priori?

A consemnat av. Gheorghe Piperea.

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
iconoclasmul antropologicadormirea maselor, cultul trufiei
%d bloggers like this: