Lecția de istorie – 2 ianuarie 1529 – Uciderea lui Radu de la Afumaţi, domnul Ţării Munteneşti

radu de la afumati

Lecția de istorie - 2 ianuarie 1529 – Uciderea lui Radu de la Afumaţi, domnul Ţării Munteneşti

La data de 2 ianuarie 1529 Radu de la Afumaţi, domnul Ţării Româneşti, a fost ucis împreună cu fiul său Vlad, la Râmnicu Vâlcea, de către boierii vânduți turcilor.

Trebuie amintit că Radu de la Afumați, fiul nelegitim al lui Radu cel Mare a preluat domnia într-o perioadă dificilă, când Imperiul Otoman dorea transformarea Țării Românești în paşalâc precum Bulgaria, Serbia și Grecia. Însă prin luptele sale susţinute împotriva turcilor, Radu de la Afumaţi va reuşi să împiedice planurile sultanului Soliman Magnificul, fapt ce l-a făcut pe marele istoric Nicolae Iorga să-l numească pe Radu „Domnul răzbunării creştine şi al mândriei româneşti”.

Astfel, după numeroase lupte cu turcii în care Radu a ieșit biruitor, la sfârşitul anului 1528, boierii trădători care nu vroiau să-și piardă privilegiile în țară, au pornit lupta împotriva domnitorului cu o puternică armată turcească şi l-au urmărit până la Râmnicu Vâlcea, unde a și fost ajuns.

Radu de la Afumați a fost ucis la 2 ianuarie 1529, împreună cu fiul său Vlad de numai 7 ani, chiar în altarul bisericuţei de pe dealul Cetăţuia din Râmnicu Vâlcea. Acestui act de o cruzime fără precedent, i s-a adăugat un altul la fel de mișelesc: după ce domnitorul a fost ucis, capul acestuia a fost retezat și a fost dus lui Soliman Magnificul pe o tipsie de argint. Trupul lui Radu de la Afumați a fost luat de niște prieteni și înmormântat la mânăstirea din Curtea de Argeș, iar deasupra mormântului aceștia au așezat o lespede de marmură, pe care viteazul voievod este înfățișat călare, cu buzduganul în mână și cu mantia fluturând, mai jos, pe aceiași lespede, fiind trecute și bătăliile purtate de viteazul domn.

Dar poate că renumele si amploarea bătăliilor purtate de Radu de la Afumați cu turcii nu sunt considerate de talia actelor de vitejie a unor voievozi precum Mircea cel Bătrân sau Vlad Țepeș, totuși scurta domnie a lui Radu de la Afumați a reprezentat una dintre cele mai elocvente lecții de demnitate a unui voievod în lupta sa pentru apărarea neamului românesc.

Sursă: Lecția de Istorie.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu