Lucian Blaga despre festivitatile de la 1 decembrie 1918
[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/lucian-blaga2_zpsf03900f2.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/lucian-blaga2_zpsf03900f2.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Lucian Blaga despre festivitatile de la 1 decembrie 1918″ font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1543602394548{margin-bottom: 0px !important;}”]Cunoscutul poet, eseist, filozof si om politic diplomat, Lucian Blaga a fost prezent la festivitatatile organizate cu prilejul zilei de 1 decembrie 1918 si a relatat cele intamplate.
Documentele si imaginile din acea perioada descriu cat se poate de clar acest eveniment. Dezideratul unirii avea o istorie indelungata, romanii putand profita, in acel moment, de contextul politic international, care favoriza concretizarea nazuintelor noastre.
Pentru inceput, a fost aleasa locatia, orasul Alba Iulia, fosta resedinta a principilor Transilvaniei si resedinta a conducatorului unirii de la 1599, Mihai Viteazu. Stabilirea capitalei domnitorului in acest loc, dar si evenimentul care a marcat apogeul Rascoalei lui Horia, Closca si Crisan, in 1784, i-a determinat pe organizatorii evenimentului de la 1 decembrie 1918 sa aleaga Alba Iulia ca locatie pentru desfasurarea Adunarii.
Atmosfera acelei zile a fost una de sarbatoare. Au fost prezenti 1228 de delegati oficiali, din toate cele 27 de comitate romanesti, precum si alte personalitati ale mediului politic, cultural si religios romanesc si nu numai. Majoritatea celor care asistau la infaptuirea actului istoric era constituita, insa, din oameni simpli, aproximativ 100 000 la numar.
Relatarile participantilor atesta prezenta grupurilor imense de oameni care se indreptau in acele zile spre Alba Iulia. Sute de steaguri tricolore puteau fi vazute in acele zile. Cu totii se indreptau spre Campul lui Horea. Aici, oamenii politici Stefan Cicio Pop, Vasile Goldis si Iuliu Maniu vorbeau despre necesitatea unirii provinciilor romanesti si posibilitatea ca aceasta sa fie transpusa in realitate, prin votul cetatenilor. Punctul culminant al evenimentului de la 1 decembrie 1918 l-a constituit momentul in care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit Rezolutia Unirii, actul care, practic, consfintea realizarea vechiului deziderat al poporului roman.
Printre participantii la Adunare s-a numarat si Lucian Blaga, ale carui marturii au supravietuit timpului. Iata ce ne povestese acesta:
„Era o dimineata rece, de iarna. Pe o parte a soselei se duceau spre Alba Iulia, scartaind prin fagasele zapezii, carutele romanesti. Buchete de chiote si bucurie, alcatuind un singur tir, iar pe cealalta parte se retragea in aceeasi directie, armata germana ce venea din Romania, tun dupa tun, ca niste pumni stransi ai tacerii. La Alba Iulia, nu mi-am putut face loc in sala Adunarii. Aveam in schimb avantajul de a putea colinda din loc in loc, toata ziua, pe campul unde se aduna poporul. Era o roire de necrezut. Pe camp se inaltau, ici-colo, tribunele de unde oratorii vorbeau natiei. Pe vremea aceea nu erau microfoane, incat oratorii, cu glas prea mic pentru atata lume, treceau de la o tribuna la alta. In ziua aceea am cunoscut ce inseamna entuziasmul national, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv, al oratorilor de la tribuna”.
Sursa: descopera.ro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!