Miron Manega – „QUOD LICET BOVI, NON LICET IOVI”, Adrian Copilu Minune este membru al Uniunii Compozitorilor, Nicu Covaci a fost respins

nicul covaci

Miron Manega - „QUOD LICET BOVI, NON LICET IOVI”, Adrian Copilu Minune este membru al Uniunii Compozitorilor, Nicu Covaci a fost respins

Cineva a făcut o remarcă: „Heruvimii cântă sublim și fără Conservator. Sau poate tocmai de aceea”. Frank Sinatra n-avea nici el conservatorul. Nici Maria Tănase. Nici Maria Lătărețu. Nici Dan Spătaru. Nici membrii formației The Beatles. Ei sunt legende ale muzicii.

O legendă e și Nicu Covaci. O legendă care a creat o altă legendă: PHOENIX. Compozițiile lui aproape că s-au folclorizat, le cântă și astăzi tinerii români. Sunt amprenta unei generații care pare că se perpetuează. De fapt, ceea ce se perpetuează este spiritul tânăr al acelor compoziții. Cu alte cuvinte, Nicu Covaci și-a luat examenul în fața publicului, a națiunii și a timpului. Poate și a eternității. Doar Uniunea Compozitorilor a refuzat să-l valideze. Un oarecare Dan Dediu i-a dat nota 7. Lui Nicu Covaci! E o rușine, e o mârlănie strigătoare la cer! Acest examen nici nu trebuia să existe! Căci cine e Dan Dediu? Un sergent de circulație care-l pică la examen pe Ayrton Senna sau Niki Lauda! Este, așadar, mai tare decât timpul, decât consensul public, decât legendele.

Unul din membrii comunității artistice, Fabian Anton, se întreba dacă Adrian Copilu Minune, Marius de la Arad, Marius din Frankfurt, Mihaela de la Vilcea, Demonu, Viorel de la Constanța, Dan Ciotoi și Romeo Fantastick etc. au fost examinați cu aceeași exigență. Căci ei SUNT membri ai Uniunii Compozitorilor! Nicu Covaci NU! Păi nu seamănă situația asta cu cea în care Academia Română a refuzat donația lui Brâncuși (lucrările sale de la Paris) pe motiv că arta lui e decadentă și nu se încadrează în exigențele realismului socialist?

A reînviat Stalin? Se pare că da.

Pe vremea când existau criterii de selecție a valorilor, funcționa un dicton latin: „Quod licet Iovi, non licet bovi” (Ceea ce-i e permis lui Jupiter, nu-i e permis boului”). Acum, în era globalismului, reedităm stalinismul și valorile lui răsturnate: „Quod licet bovi, non licet Iovi”.

A consemnat pentru dumneavoastră Miron Manega.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu