Nicolae Teslea (Nikola Tesla), inventatorul transmisiei de energie fara fir

nikola tesla, lumina

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/06/tesla.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/06/tesla.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Nicolae Teslea (Nikola Tesla), inventatorul transmisiei de energie fara fir” font_container=”tag:h3|font_size:24px|text_align:center|line_height:1.8em” use_theme_fonts=”yes”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1562423250202{margin-bottom: 0px !important;}”]Viitorul va fi al meu – spunea Nikola Tesla. Si a avut dreptate. Cand aprindem lumina, deschidem radioul, cand vorbim la telefonul mobil, trimitem un fax, folosim o telecomanda sau conducem o masina cu motor electric, regasim inventiile lui Tesla. Vom avea curand si electricitate wireless pe scara larga. Considerat inventatorul secolului XX si unul dintre cei mai mari 100 de americani, Nikola Tesla este omagiat in 10 iulie, de ziua nasterii sale.

Nicolae Teslea este considerat ca fiind cel mai important om de stiinta al sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX. Inventiile, precum si munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunostintelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrica, sistemele de curent alternativ, incluzand sistemele polifazice, sistemele de distributie a puterii si motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revolutie Industriala.

Pe langa descoperirile sale despre electromagnetism si inginerie, Tesla este considerat un pionier in domeniile roboticii, balisticii, stiintei calculatoarelor, fizicii nucleare si fizicii teoretice. In 1891, el a inventat transmisia de energie fara fir. Efectul Tesla (numit asa in onoarea lui) este un concept pentru aplicatiile acestui tip de transport de electricitate. Cu numele sau este denumita unitatea de masura a inductiei magnetice din Sistemul International (1 Tesla = 1T).

Desi unii il considera etnic sarb, in realitate marele savant era istro-roman din Croatia, din provincia Lica (zona locuita, compact, inca din sec. XV-XVI, de istro-romanii morlaci), ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici.

Familia tatalui era de graniceri morlaci antiotomani din imperiul austro-ungar. Mama, Gica Mandici, romanca si ea, a ramas, copil fiind, orfana de mama, fiind nevoita sa se ocupe de cei sase frati mai mici. Tatal sau a refuzat s-o trimita la o scoala dar, ca autodidact, ea si-a completat cultura ca eleva a sotului ei, care avea o vasta biblioteca. Gica era vestita in zona prin frumoaselor broderii pe care le facea. Tesla a mai avut un frate, Dan, mort tanar intr-un accident, si trei surori, Anghelina, Milica si Marita, mezina pe care a iubit-o cel mai mult.

Nikola Tesla (10 iulie 1856 – 7 ianuarie 1943) s-a nascut in satul Smiljan, acum in Croatia, si inainte de a implini 30 de ani a emigrat in Statele Unite. A fost inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician si unul dintre promotorii cei mai importanti ai electricitatii comerciale. Vorbea 8 limbi straine, putea memora carti intregi si avea abilitatea de a proiecta direct din minte instalatii sau masinarii complexe, fara a nota nimic, motiv pentru care multe experimente nu au putut fi reproduse.

A fost numit, in unele cercuri, savantul nebun, probabil pentru ca facea lucruri pe care mintile oamenilor obisnuiti nu le puteau intelege. Cati dintre cei care il cunosteau pe Nikola Tesla vorbeau cu persoane decedate, spre exemplu? Pentru Tesla acest lucru era ceva natural. Si de ce evita acest om de stiinta misterios sa atinga orice alta mana atunci cand saluta?

Vedea aerul umplut cu limbi de flacari vii

Inca de la o varsta frageda, Tesla s-a remarcat prin inteligenta sa sclipitoare, reusind la scoala sa faca in minte calcule complexe de integrale si inducand in eroare profesorii care credeau ca triseaza cumva. Insa tanarul Tesla era pasionat de matematica, in ciuda insistentelor tatalui sau de a intra la teologie. Abilitatea de a efectua in minte socoteli complicate nu era singura capacitate iesita din comun a lui Tesla. Ceea ce initial a fost considerata o afectiune, s-a dovedit mai tarziu a fi o inzestrare minunata de a vedea aerul din jurul sau umplut cu „limbi de flacari vii” (manifestari subtile ale energiei eterice) si imagini adesea insotite de strafulgerari puternice de lumina. Acestea erau atat de pline de viata incat Tesla intampina dificultati in a distinge care dintre ele erau reale si care nu. Incercand sa controleze aparitia acestor imagini (care la inceput ii creau disconfort si anxietate), genialul savant a inceput sa isi dezvolte alte capacitati latente fascinante: experimentarea calatoriilor astrale (dedublarea) si abilitatea de a-si proiecta mental, in stare de veghe sau de somn, inventiile si descoperirile. Se stie astazi faptul ca Tesla isi vizualiza mental inventiile inainte ca ele sa fi capatat contururi fizice. Toate au fost testate si perfectionate in timpul unor proiectii mentale, de aceea aplicarea lor in practica era insotita intotdeauna de un succes uimitor. De altfel, Tesla avea alte preocupari in laborator, nefiind atent la desfasurarea experimentelor, tocmai pentru ca stia deja cum vor evolua.

De ce s-a demolat turnul lui Tesla care genera free-energy?

Viata marelui savant nu a fost lipsita de controverse, impotriviri, critici sau defaimari din partea celor care vedeau in acest geniu un concurent. Cu toate astea, la vremea aceea Tesla devenise o legenda. A emigrat in America unde a devenit faimos datorita inventiilor si ideilor sale inovatoare. Acolo a creat primul sistem hidroelectric la cascada Niagara. Nimeni nu stia daca o sa functioneze, cu exceptia lui Nikola Tesla care era convins de reusita sa. In New York a creat faimosul turn Wardenclyffe menit sa genereze free-energy (energie gratuita) oriunde in lume si care a fost demolat ulterior. Munca teoretica, viziunile si inventiile sale au fost catalogate de catre marile grupuri de interes ca fiind periculoase pentru omenire. Dar oare dispozitivele de energie gratuita (free-energy) nu aveau sa destabilizeze planurile acelor grupuri aflate la control?

Numele lui Nikola Tesla este legat de cea de-a 2-a Revolutie Industriala, datorita inventiilor sale miraculoase care au pus bazele cunostintelor moderne despre curentul alternativ, sisteme de curent alternativ (incluzand sistemele polifazate, puterea electrica, motorul pe curent alternativ, dispozitive pentru controlul curentilor electrici de foarte inalta frecventa, unele dispozitive in domeniul radiotehnicii, sisteme de iluminare artificiala, sisteme de transmitere a energiei electrice, diferite turbine etc.). Descoperiri fascinante a facut nu doar in domeniile electromagnetism si inginerie, dar si in robotica, balistica, stiinta calculatorului, fizica nucleara si fizica teoretica.

Electricitate gratis, fara fire, pentru toata lumea

In Colorado Springs, unde a stat din 1899 pana in anul 1900, Tesla a facut cea mai importanta dintre descoperirile sale – undele stationare terestre. A dovedit ca Pamantul poate fi utilizat ca un conductor si poate fi facut sa intre in rezonanta la o anumita frecventa electrica. De aici, a pornit cel mai ambitios proiect al lui Tesla, acela de a electrifica gratis intrega lume, transmitand energia electrica fara fire, pe distante lungi, folosind ca mediu atmosfera Pamantului. A fost privit ca o utopie, dar Tesla a demonstrat ca este posibil.

In 1899, in Colorado Springs, Tesla a aprins 200 de lampi aflate la 40 de km distanta, a creat fulgere de lumina mai mari de 40 de metri si mingi de foc – un fenomen atmosferic rar, pe care de atunci cercetatorii nu l-au mai putut reproduce in laborator.

Proiectul Wardenclyffe a fost bazat pe excitarea rezonanta a ionosferei si prevedea implicarea a 2000 de oameni. J.P. Morgan l-a sprijinit pe Tesla cu 150000 de dolari si in Long Island s-a inceput constructia unui mare oras al stiintei. Principala constructie era un turn de 57 metri cu un emitator gigantic de arama la varf. Turnul era destinat telefoniei comerciale trans-atlantice fara fir, pentru transmiterea de fotografii, mesaj, avertizari meteo si rapoarte ale Bursei, dar Tesla era interesat nu atat de legatura radio, cat de transmiterea energiei electrice fara fire de interconectare, gratis, pentru intreaga planeta. Al doilea turn, pentru transmiterea unor fluxuri puternice de energie fara fire, urma sa fie construit langa cascada Niagara.

Primul experiment s-a efectuat in 1905 si a produs un efect uimitor. „Tesla a aprins cerul de asupra oceanului la mii de mile” – scriau ziarele.

Costurile au fost enorme si desi Tesla a reusit cateva experimente, J.P. Morgan a incetat finantarea, mai ales pentru ca la 12 decembrie 1900, Marconi reusise deja sa transmita primul radio-semnal transatlantic din Cornwall (Marea Britanie) in Canada. In plus, energia electrica gratuita pentru toata lumea, nu era deloc o prioritate pentru oamenii de afaceri. Fara finantare, proiectul a fost abandonat, iar cand a inceput Primul Razboi Mondial, guvernul SUA, ingrijorat de posibilitatea folosirii turnului in alte scopuri, a dat ordin sa fie daramat.

Tesla si-a pastrat interesul pentru dezvoltarea unor metode capabile sa creeze energie libera, „Mi-am dedicat mult timp in anul ce-a trecut perfectionarii unei noi aparaturi mici si compacte prin care energia poate fi acum emisa in cantitati impresionante in spatiul interstelar la orice distanta fara a se dispersa deloc” – anunta Tesla, de ziua lui in 1937, in New York Times. Nu a dat prea multe detalii, asa cum nu facuse nici in articolul initulat „Comunicarea cu Planetele” publicat in saptamanalul Colliers in martie 1901, cand dezvaluia ca in laboratorul din Colorado Springs, a interceptat mesaje de la creaturi extraterestre care controlau in secret omenirea. Tesla era obsedat de crearea unor mecanisme capabile sa puna capat razboaielor sau sa se opuna extraterestrilor, dusmani ai umanitatii, si vorbea de razele mortii si de torpile fara aripi care zburau prin aer fara ajutorul elicelor sau al motoarelor. Dupa moartea genialului inventator la 7 ianuarie 1943, guvernul american a depus toate eforturile sa gaseasca toate documentele, insemnarile si cercetarile omului de stiinta si sa le catalogeze ca fiind strict secrete.

Ideea de a furniza energie din spatiu pentru a fi folosita pe Pamant a fost introdusa de Dr. Peter Glaser in 1968 si i s-a acordat un brevet in 1973. Proiectul a fost sustinut de NASA si de Departamentul Energiei al SUA, dar a fost de asemenea considerat costisitor si inchis in anii ’80.

Energia electrica wireless a reaprins interesul lumii in anul 2007, cand cativa cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology au reusit sa aprinda un bec de 60 W de la o sursa de energie aflata la 2 metri distanta, confirmand principiul lui Tesla de transmitere electrica wireless.

In ultimii ani au fost demonstratii promitatoare cu alimentarea wireless de la mica distanta a unor corpuri de iluminare, boxe, rame digitale care necesita mai putin de 10 watti pentru a functiona. Compania Nokia anunta, in septembrie 2012, lansarea unor telefoane care se incarca prin aer, Sony a facut demonstratia unui televizor wireless, Intel investigheaza aceasta tehnologie pentru a o aplica unei intregi game de dispozitive, iar gigantul auto Toyota a anuntat ca intentioneaza sa introduca alimentarea wireless pentru modelul hibrid Prius 2017. In martie 2015, cercetatorii japonezi de la Agentia Aerospatiala JAXA au anuntat ca au reusit folosind microundele sa transmita 1,8 kw la 55 de metri distanta.

Surse: certitudinea.ro, stiri.tvr.ro, aimgroup.ro, teslasociety.com, britannica.com.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu