De ce în București se regăsesc doua KM 0?

[vc_row][vc_column][vc_column_text animation=”fade-in” css=”.vc_custom_1521391793777{margin-bottom: 0px !important;}”]

Pitit bine după un gard metalic mizer și unul viu, în curtea Bisericii Sf. Gheorghe se regăsește un monument uitat de lume. Piatra Militară a luat naștere în anul 1938 și a fost realizat de către sculptorul Constantin Baraschi (1902-1966), conceptul fiind realizat de către Horia Creangă și Ștefan Niculescu.


Acest monument reprezintă o Roză a Vânturilor în interiorul căreia regăsim principalele provincii istorice românești: Muntenia, Moldova, Ardeal, Dobrogea, Banat, Oltenia, Basarabia si Bucovina. În interorul acestei roze se regăsesc simbolurile zodiacale, iar pe piatra care înconjoară tot monumentul sunt inscripționate orașele României și distanțele de la monument până la ele, monumentul reprezentând KM 0 al Bucureștiului. Istoria nu a fost foarte blândă cu acest monument, inițial în centrul lui trebuia să se regăsească o statuie reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe omorând Balaurul.

Dar Patriarhia României, deși si-a dat acceptul, la scurt timp s-a opus acestei decizii invocând a doua poruncă din Decalog, care interzice idolatria. Până la o decizie finală, a început al Doilea Război Mondial. Imediat după ce acesta a luat sfârșit și a fost instalat comunismul, toate stemele și numele Basarabiei și Bucovinei au fost interzise. Prin urmare acest monument a fost desmembrat, iar bazinul a fost acoperit cu pământ. Monumentul a fost restaurat si inaugurat pe 9 Iunie 1998.

In fața Teatrului Național București și a binecunoscutului Hotel Intercontinental, imediat după revoluția din 1989 a fost plasată o bornă pe care se regăsește inscripționat Km. 0, alături de cuvintele Piața Universității – LIBERAȚIE – DEMOCRAȚIE – ZONĂ LIBERĂ DE NEOCOMUNISM. Acest monument este unul istoric, simbolic, omagial și nu reprezintă KM 0 cadastral al orașului, deși majoritatea oamenilor nu cunosc acest aspect. Spre deosebire de monumentul Piatra Militară, acesta putea fi cel putin la fel de impunător, nu o simplă borna. Sper ca pe viitor această bornă să fie inlocuită cu o statuie sau un alt simbol, iar monumentul Piatra Militară să fie inclus după cum se cuvine în circuitul turistic al orașului, așa cum este de cuviință și cum se practică în alte țări. De asemena acesta să fie îngrijit și scos în evidență.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu