Calin Georgescu – Agricultura si Taranul

modele, agricultura, calin georgescu, dezvoltare sustenabila, noua ordine mondiala, noul nationalism, distributismul, călin georgescu
   

Calin Georgescu - Agricultura si Taranul

„Fericirea este de a trai Spiritul Vietii.”

Calin Georgescu.

Vesnicia s-a nascut la sate, spunea Blaga. Taranul roman reprezinta gena autentica a civilizatiei mileniului actual. El reprezinta nu doar sansa redresarii Romaniei, ci insasi speranta renasterii lumii occidentale, care incearca cu disperare sa-si indrepte nesabuintele trecutului.

Taranul roman a fost in mare parte distrus de febra consumista si de supermarketurile care s-au inmultit enorm la nivelul intregii tari.

Apoi, a fost redus la tacere, fiindu-i atacat cadrul natural de care depinde existenta sa. A fost jefuit orbeste, vanzandu-i-se pe nimic resursa lui naturala primara, pamantul!

Eu nu as promova industria alimentara bio, ci gospodaria taraneasca traditionala. Prin ea am ajunge la bio in mod natural. Romania, tara bio! Cu ea as cuceri toata lumea!

Rosia romaneasca – cultiva aceasta rosie in Germania! Pune-l pe neamt sa o faca! Ei bine, nu poate, cu toata tehnologia lui, pentru ca pamantul tarii noastre este cel mai roditor. De aceea este un pamant sfant.

Daca se pune la punct agricultura taraneasca traditionala, exporturile de grane romanesti se vor face nu pe bani, ci contra aur.

Modul in care iti gasesti nisa mondiala pe baza propriilor resurse constituie cheia jocului in arena internationala si sansa tarii tale in momentele grele prin care trece lumea acum. Pentru Romania, sansa se numeste: agricultura traditionala. Iar agricultura traditionala tine prin definitie de respectarea legilor solului, adica de cei 25 de cm aflati la suprafata pamantului.

Ideea de baza este sa stii unde vrei sa ajungi si ce mijloace ai pentru a-ti atinge obiectivele. Este o regula simpla – am numit-o mai devreme „regula de doi simpla”. Aceasta, de fapt, reprezinta esenta deciziei politice responsabile, care rezulta dintr-o evaluare profesionista a realitatii. Agricultura traditionala poate prinde viata cu adevarat atunci cand devine politica de stat, iar mijloacele de punere in aplicare sunt solul Romaniei, extrem de productiv, si capacitatea profesionala romaneasca dezvoltata prin stiinta-cercetare si prin incurajarea industriilor conexe, cu o traditie fabuloasa in tara noastra. De altfel, agricultura traditionala poate sa fie sansa relansarii economice a Romaniei pentru urmatorii cativa zeci de ani.

„Ceea ce nu stii nici nu apreciezi!” Iar cazul agriculturii este relevant cand, la ora actuala, importam inca peste 80% din produsele alimentare intr-o tara care poate hrani o Europa intreaga. Acum importam de trei ori mai multe produse agroalimentare decat exportam, cu un deficit de peste doua miliarde de euro. Cu un potential de 9,7 milioane de hectare de teren arabil si 14 milioane de teren agricol, Romania poate sa produca de trei ori mai mult decat cer nevoile proprii. Nu este foarte grav ce faci bine sau ce gresesti, pentru ca asta face toata lumea, dar sa ratezi sansa pe care o ai ca tara si sa nu intelegi ca acesta este viitorul, asta e de neiertat. Nu se intelege ca temele mari ale lumii, criza anilor 2020, se vor numi „hrana si apa”, iar la acest capitol Romania poate sa exceleze. Preturile la alimente cresc si vor creste din ce in ce mai mult, iar cine are agricultura buna, si in special traditionala, nechimizata, va avea numai de castigat. Intrebarea este daca stii sa exploatezi aceasta oportunitate. Criza economica si financiara de acum va pali in fata celei care urmeaza dupa ea, adica o criza a hranei sau a apei. Trebuie sa dobandim luciditatea de a privi in viitor, de a intelege ca avem sansa unui avantaj competitiv, si anume, solul acestei tari, mult superior altora, unde s-a constatat o prabusire constanta a activitatii biologice a solurilor. Solurile, sau complexul argilo-humic, sunt extrem de fragile si deci usor de distrus, mai ales prin poluare. Pe de alta parte, in special pentru situatia geomorfologica a Romaniei, solurile sunt protejate de padure in general, o componenta esentiala a Capitalului Natural romanesc, perdelele lor de protectie. Degradarea biologica a solurilor este urmata de cea chimica. Calciul dispare si argila nu mai este legata de humus. Ni se pare firesc astazi sa vedem, dupa ploaie, apele pline de noroi, insa, in zonele neatinse de agricultura nesanatoasa, de tip industrial, apele raman limpezi. Ne pierdem solurile pentru ca nu respectam legile biologice.

Taranul roman, prin gospodaria lui traditionala, va imbogati aceasta tara. Eu am convingerea ca taranul roman reprezinta, de asemenea, sansa de renastere a Europei, aflata azi intr-un mare impas economic si spiritual. Prin urmare, vom putea lucra nu doar la refacerea Romaniei, ci contribui la salvarea unui continent. Romania profunda traieste prin taranul roman si prin crestinatatea autentica a acestuia. Proprietatea agricola taraneasca este cea mai pretioasa avere a statului roman actual.

Ponderea actuala a populatiei din mediul rural (45%) este cea mai mare din statele membre ale U.E.

Solutii posibile de indreptare a situatiei: dezvoltarea rurala integrata, deschisa activitatii economice si serviciilor; diversificarea structurii ruralului pentru a permite crearea de conditii favorabile sub aspect social si a asigura apropierea conditiilor cu cele din mediul urban; scaderea ponderii populatiei agricole in populatia ocupata, astfel incat spatiului rural sa i se confere statut si functii complexe, cuprinzand o paleta larga de activitati (in conexiune cu ramura agricola si, prin extindere, in amonte si in aval, cu alte activitati din zona industriei, mestesugurilor etc.).

Sursa: Cumpana Romaniei, de Calin Georgescu, Editura Christiana, Bucuresti, 2016.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu