In Modelul de Tara

Călin Georgescu - Economia Civică

Idei, perspective, obiective

Modelul neoliberal, adoptat de toate partidele care s-au succedat la conducerea României după 1990, este instrumentul ideologic și economic menit să transforme țara într-o colonie economică și într-un paradis al capitalismului escrocilor (crony capitalism). Într-un mod radical diferit, economia civică promovează cu asiduitate valorile naționale românești și reorientează sistemul educațional către acestea și către o remoralizare și reprofesionalizare a societății. Dezvoltarea unei perspective românești și a unor puncte de vedere proprii și pozitive asupra societății, economiei, istoriei poporului român și relațiilor internaționale, începând cu cele din aria geografică imediată, nu poate fi decât benefică într-un mediu global în care sursa valorii economice contează. Mai mult, economia civică duce la întărirea coloanei vertebrale în relațiile cu partenerii internaționali, organizațiile și forurile din care România face parte.

Economia civică aplică în toate domeniile principiul antropologic fundamental al omului ca persoană. Ea urmărește respectarea demnității și autonomiei cetățenilor în toate laturile vieții sociale, de la alocația pentru nou-născuți până la asigurarea unui venit drept. Economia civică înlocuiește principiul troțkist-neoliberal al „distrugerii creatoare”, puse în slujba unui progres nesustenabil, cu dezvoltarea cu adevărat durabilă; relațiile violente și conflictuale sunt înlocuite cu cele de cooperare și întrajutorare; individualismul exacerbat, care absolutizează drepturile individuale și pornirile egoiste, cu personalismul de sorginte creștină, în care este urmărit interesul personal, dar cu responsabilitate și dragoste. Interesul personal trebuie armonizat cu cel al comunității.

Axele principale ale economiei civice sunt:

  • DISTRIBUTISMUL;
  • HRANA SĂNĂTOASĂ;
  • SĂNĂTATEA PUBLICĂ;
  • FAMILIA ȘI EDUCAȚIA;
  • AGRICULTURA TRADIȚIONALĂ;
  • DEZVOLTAREA DURABILĂ/SUSTENABILĂ;
  • NOUL NAȚIONALISM.

Călin Georgescu, Cumpăna României, Editura Christiana, Bucuresti, 2016.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
modele, agricultura, calin georgescu, dezvoltare sustenabila, noua ordine mondiala, noul nationalism, distributismul, călin georgescumodele, agricultura, calin georgescu, dezvoltare sustenabila, noua ordine mondiala, noul nationalism, distributismul, călin georgescu