Calin Georgescu – Prin noi insine

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/08/calin-georgescu-465×390.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/08/calin-georgescu-465×390.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Calin Georgescu – Prin noi insine” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1561842054121{margin-bottom: 0px !important;}”]Totul ne este permis, dar nu totul ne este si de folos, repet ceea ce spunea Sfantul Apostol Pavel. Si mai spunea ca omul intreg, puternic, chiar daca totul ii este permis, nu se va lasa stapanit de tot ceea ce ii este ingaduit.

La noi lucrurile au mers prea departe din cauza modului total inadecvat de conducere a tarii in ultimii 26 de ani. Cei care au detinut puterea au urmarit doar interesele lor, personale si de grup, si nu cele ale tarii. Or, nu ai cum sa fii de folos tarii tale daca nu o iubesti si nu-i vrei binele! Formula „prin noi insine” nu poate fi transpusa in practica de catre cei care dusmanesc Romania.

Sunt tari importante care, in ultimii 20 de ani, s-au dezvoltat spectaculos pe baza modelului „prin noi insine”. In anii ’70, Finlanda era la coada tarilor scandinave, acum este in fruntea lor. La mijlocul anilor ’90, economia Rusiei a fost aproape ruinata de globalisti, cu retelele lor neoliberale, dar si-a revenit spectaculos cand tara a adoptat modelul „prin noi insine”. Japonia, Norvegia, Polonia, Ungaria sunt alte exemple graitoare de tari care nu au cedat presiunilor „terminatorilor” internationali si au reusit sa prospere economic.

A ne dezvolta prin noi insine inseamna in primul rand a investi in om – or, aceasta investitie a lipsit cu desavarsire. Romanul trebuie lasat sa faca ce poate el mai bine, nu ce cred de cuviinta niste functionari de la Bucuresti sau Bruxelles, si atunci toata tara va inflori. De ce oare romanii sunt foarte apreciati in multe locuri importante din lume, iar in tara lor nu au un loc de munca? In acest sens, exemplul istoric pasoptist ne sta la indemana. Este greu, dar se poate!

Trebuie sa-i insufli tanarului mandria pentru istoria neamului sau. Cand ne vorbea profesorul la scoala de Mihai Viteazul, de Stefan cel Sfant, intram in pielea lor ca eroi si doream, noi, copiii, sa facem la fel pentru tara noastra. Numai asa va deveni tanarul responsabil. Din pacate istoria este minimalizata, pur si simplu s-au retezat firele istoriei, s-a intrerupt legatura cu eroii si martirii neamului, uitandu-se ca fiecare generatie faureste istoria celor care o vor urma.

Sursa: Cumpana Romaniei, de Calin Georgescu, Editura Christiana, Bucuresti, 2016.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

 

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu