Călin Georgescu – Hrană, Apă, Energie
N. red.: Acum, in Sfanta zi de Craciun, echipa Revistei Romania Culturala va ureaza Craciun Fericit si un An Nou deosebit de implinit! Pentru aceasta zi am ales sa dezvaluim in acest articol proiectul de tara care se bazeaza pe revolutia sustenabilitatii, singurul capabil sa salveze Romania si sa o faca sa prospere. Aceasta nota de speranta si de forta, intelepciune si credinta, venita din partea doctorului Calin Georgescu, este poate cel mai mare proiect de tara pe care l-am avut pana acum, si care sta pe umerii celorlalte mari proiecte pe care le-am avut, fara de care Romania nu mai era astazi. Dumnezeu sa va binecuvanteze, dragi frati romani, si Craciun Fericit in inimile voastre, in familiile voastre, in casele voastre in continuare!
In intreaga lume, milioane de oameni au inceput sa transpuna in practica viziunea si principiile celei mai rapide si profunde transformari sociale a timpurilor noastre: revolutia sustenabilitatii. Astazi, sustenabilitatea ofera limbajul comun care leaga problemele centrale cu care se confrunta civilizatia noastra. Ca principiu organizatoric, sustenabilitatea reflecta interdependenta preocuparilor si solutiilor ecologice, economice si sociale. Intr-o lume sfasiata de contradictii ireconciliabile, revolutia sustenabilitatii este singura situata intr-o pozitie ideala pentru a furniza contextul necesar unui larg dialog social si un catalizator pentru actiunea concreta.
Acest proiect de tara prezinta viziunea, directiile de actiune, solutiile si obiectivele specifice ale unei adevarate revolutii a sustenabilitatii in Romania. Pentru Romania, conceptul de sustenabilitate nu este doar un concept la moda sau inca un cuvant gol din limbajul politicianist. El este o necesitate vitala, insasi esenta proiectului de tara pentru urmatoarele decenii. Clasa politica a avut grija sa torpileze Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila din 2008. Dar nu a putut inabusi spiritul si viziunea ei. Ele se vor reaprinde in contextul noii economii civice a revolutiei sustenabilitatii. O revolutie prin care Romania va renaste.
Obiectivul strategic national este ca romanii sa traiasca in prosperitate, sa-si recastige demnitatea, hotia sa fie starpita, iar tara sa ajunga acolo unde merita, conform potentialului natural si uman pe care il detine. Romania trebuie sa devina un lider in Balcani si in Europa, pe teme mari si precise. Avem toate atuurile pentru a depasi nivelul statelor Uniunii Europene (UE) la principalii indicatori ai dezvoltarii sustenabile in domeniile economic, social si uman catre orizontul anilor 2020. Acest obiectiv nu poate fi realizat in cadrul actualului sistem economic si social nesustenabil, care a condus tara la ruina. Toate guvernele Romaniei au incurajat exploatarea nemiloasa a patrimoniului natural si a populatiei, desi obligatia lor era sa protejeze oamenii si natura impotriva exploatarii, din orice parte ar fi venit ea. Aceasta situatie va inceta odata ce revolutia sustenabilitatii va reda romanilor prosperitatea si demnitatea pierdute, precum si speranta in viitor.
Vom stabili tintele intermediare si de lunga durata ale dezvoltarii sustenabile a Romaniei printr-o larga consultare a forurilor de decizie cu toti factorii relevanti: mediul de afaceri, comunitatea stiintifica, Biserica si societatea civila. Ce trebuie sa facem mai intai? Pare un raspuns imposibil de dat, numai ca nu asa se pune problema. Nu trebuie sa ne preocupe problema prioritatii. Trebuie sa le facem pe toate, cu chibzuinta si realism, cat mai repede si mai bine. Avem convingerea ca schimbarea radicala a calitatii vietii in Romania poate avea loc rapid si usor in cateva luni. Acest lucru presupune fermitate in aplicarea directiilor de dezvoltare, iar noul guvern sa fie incoruptibil si sa dea exemplu personal de moralitate, jertfa si patriotism. Ordinea, disciplina, cuvinte putine, dar transpuse in multe si frumoase fapte, trebuie sa fie farul calauzitor. Coruptia endemica din Romania de azi este una din principalele cauze ale nesustenabilitatii economiei romanesti si a nedreptatilor de tot felul. Iata de ce ea trebuie scoasa in afara legii.
Eficienta si suportabilitatea sociala vor fi indicatori de baza: trebuie sa obtinem o valoare adaugata cat mai mare, cu un consum cat mai mic de resurse. In acelasi timp, trebuie sa rezolvam in ritm accelerat unele probleme care in tarile din Vestul Europei si-au gasit raspuns cu decenii in urma. Atingerea obiectivelor-tinta nu poate fi garantata pe termen mediu si lung, decat daca structura si functionarea sistemului politic si socio-economic se dimensioneaza si se adapteaza continuu la configuratia si capacitatea de suport a capitalului natural, material, social si uman de care dispunem. In ultimii 25 de ani s-a produs o supradimensionare continua a sistemului politic, sufocat de legi si reglementari numeroase si contradictorii, imposibil de aplicat.
Un asemenea pas istoric, cum este revolutia sustenabilitatii, reclama imperativ realizarea unui consens national, acceptarea unei strategii a interesului comun, care ar trebui sa se ridice deasupra confruntarilor politice si a ciclurilor electorale. Cooperarea trebuie sa devina modus operandi, nu numai in economie, ci in intreaga societate romaneasca. Restaurarea sentimentului de incredere reciproca, o trezire a imboldului asociativ si a spiritului de intrajutorare sunt absolut necesare. Fara conlucrare si daruire nu pot renaste micile comunitati, care stau la baza oricarei societati sustenabile, nu se poate concepe crearea si raspandirea larga a bogatiei si a autonomiei economice a fiecarui cetatean. Va fi un test de maturitate pentru partidele politice si pentru societatea romaneasca, in general, dar asta ne va uni, daca vrem sa traim mai bine.
Romania detine un capital natural superior multor tari membre ale Uniunii Europene. Sustenabilitatea este domeniul unde putem concura de la egal la egal in cadrul UE, cu conditia sa lucram cu seriozitate si realism. In functie de rezultate, obiectivele noastre vor putea fi reajustate dupa cativa ani in directia stabilirii unor tinte mai ambitioase. Viitoarele programe sectoriale si regionale vor trebui sa tina cont de valoarea autentica a patrimoniului natural, material, social si uman existent. Exista premise reale pentru ca Romania sa devina un exemplu european de utilizare si de conservare rationala a resurselor, in conditiile unei dezvoltari echilibrate si ale cresterii continue a calitatii vietii. Premisa cea mai importanta o constituie omul insusi: vointa de a elabora proiecte viabile, adecvate realitatii, si de a le implementa.
Ideea de sustenabilitate presupune o corelare organica intre dezvoltarea diferitelor sectoare ale economiei si societatii, pe de o parte, si intre regiunile tarii, precum si alocarea corespunzatoare a resurselor financiare disponibile, in functie de prioritatile convenite. Pentru a decide ce avem de facut si in ce ordine, trebuie sa intelegem clar situatia in care ne aflam. In Romania, tranzitia catre democratia functionala si economia de piata a fost prelungita si dureroasa. Sa nu repetam greselile si sa valorificam succesele, atatea cate au fost!
Sursa: certitudinea.ro.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!