In Articole

Castelul lui Mihai Viteazul despre care multi nu stim

Printre toate locurile in care marele voievod Mihai Viteazu si-a lasat amprenta, unul este cu totul aparte. Este vorba de fortareata Zamek Grodno situata in Polonia, in localitatea Zagórze Śląskie din Silezia, despre care romanii stiu mult prea putine lucruri.

Valoarea s-a ridicat la 20.000 de scuzi

Superbul castel se afla situat la o inaltime de 450 de metri deasupra vaii Bystrica Świdnicka, iar potrivit istoriei, prima sa atestare documentara a avut loc in anul 1315, cand locul era o fortificatie de granita, aflata la hotarul dintre Silezia si Boemia.

Castelul a ajuns celebru prin faptul ca imparatii germani l-au donat rand pe rand persoanelor de incredere. Asa se face ca in secolul al XV-lea, proprietarul castelului a fost Georg Muhlheim, un faimos cavaler-talhar al epocii. In anul 1545 imparatul Ferdinand I de Habsburg a donat castelul familiei De Logau, dar la sfarsitul secolului al XVI-lea, vaduva lui Georg von Logau, ramasa fara bani a fost obligata sa lase cetatea creditorilor.

A fost donat lui Mihai Viteazul…

Castelul a fost preluat de imparatul Rudolf al II-lea, care i l-a donat lui Mihai Viteazu in februarie 1601, odata cu dreptul de stapanire ereditara asupra acestuia. Se spune ca valoarea fortaretei s-ar fi ridicat la suma de 20.000 de scuzi.

Din pacate, cauzele politice l-au impiedicat pe Mihai Viteazu sa locuiasca in castel, iar voievodul romanilor l-a donat, la randul sau, unei persoane in care a avut mare incredere, diplomatul milanez Carlo Magno. Castelul a fost al lui Mihai Viteazu pana in noiembrie 1601 cand la doua luni dupa asasinarea sa, Rudolf al II-lea nu a vrut sa lase cetatea sotiei si fiului voievodului, ci a preluat dinnou domeniul motivand ca acesta nu si-ar fi platit datoriile la timp.

Sursa: secretele.com.

Recommended Posts
Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
ovidiu hurduzeu, republica micilor proprietari, romania, distributism, distributism economic, distributismul economic, economia speculativa,mihai eminescu, statul organic, teoria statului organic, eminescu