Legenda Cascadei Bigar, una dintre cele mai frumoase caderi de apa ale Terrei

cascada bigar, cheile nerei

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/cascada-bigar.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/cascada-bigar.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Legenda Cascadei Bigar, una dintre cele mai frumoase caderi de apa ale Terrei” font_container=”tag:h3|font_size:24px|text_align:center|line_height:1.8em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1542805220381{margin-bottom: 0px !important;}”]Cascada Bigar a fost inclusa in topul celor mai spectaculoase cascade din intreaga lume, in 2013, ocupand primul loc, potrivit site-ului The World Geography.

Cascada Bigar, „printesa” Banatului Montan, a fost infiintata in anul 1982 ca rezervatie naturala, iar din anul 2000 a fost declarata arie protejata de interes national. In trecut a fost numita si Cascada Coronini, dupa fostul guvernator al Banatului, din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini – Cronberg.

Inalta de aproximativ sapte metri, cascada este alcatuita din tuf calcaros „brodat” cu lacrimi cristaline, precum o tesatura populara banateana, cu fir fin de borangic. Este un fenomen al naturii de o frumusete rara. Pe conul de stanca, invelit de un muschi verde, apa se prelinge dantelat, mangaiata de razele soarelui si cand nu te astepti, da nastere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apa. Pare a fi rochia miresei muntelui.

Aflata in Parcul National Cheile Nerei — Beusnita, din judetul Caras-Severin, in Valea Minisului, la jumatatea distantei dintre localitatile Anina si Bozovici, pe DN 57B, Cascada Bigar este practic locul in care izbucul Bigar se varsa in raul Minis.

In Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumina de sub stanca. Izbucul Bigar, a carui apa este de o puritate rara, este alimentat de un curs de apa subteran ce iese de sub o stanca inalta de peste 50 metri.

Acesta strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei si dupa o distanta de circa 200 metri, se varsa in raul Minis formand Cascada Bigar.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”https://2.bp.blogspot.com/-17pZUQ5M8Cw/WhFT3rsGAFI/AAAAAAAAIXs/u_hIxUmtcL4KBlS5ZfU-4RUEaO6taGTogCLcBGAs/s1600/pemeleaguri.jpeg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://2.bp.blogspot.com/-17pZUQ5M8Cw/WhFT3rsGAFI/AAAAAAAAIXs/u_hIxUmtcL4KBlS5ZfU-4RUEaO6taGTogCLcBGAs/s1600/pemeleaguri.jpeg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1542799488259{margin-bottom: 0px !important;}”]Potrivit legendei, pe meleagurile Vaii Almajului, traia o familie de tarani, a carei durere era lipsa unui urmas. Intr-o noapte, femeii i s-a aratat in vis o vrajitoare care i-a spus ca, doar daca va bea apa de la izvorul de sub stanca asezata la granita dintre lumi va ramane insarcinata, precizand ca daca urmasul va fi fata, acesteia nu-i va fi ingaduit sa se indragosteasca, altfel va muri.

Femeia a baut apa, iar dupa o vreme a nascut o fata deosebit de frumoasa, care s-a indragostit de un baiat chipes pe nume Bigar.

Fata fost inchisa de tatal ei in grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigatele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrajitoarea care traia in cealalta lume, in Taramul Regasirii Dorului.

Induplecata de suferinta fetei, vrajitoarea i-a transformat parul intr-o cascada pe care au inceput sa alunece lacrimile ei.

Legenda mai spune ca flacaul a venit si s-a aruncat in apele cascadei, iar fata s-a stins odata cu el, dar s-au reintalnit in cealalta lume, singurul loc in care iubirea lor se putea implini.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”http://www.gds.ro/wp-content/uploads/2016/08/picmic-1.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”http://www.gds.ro/wp-content/uploads/2016/08/picmic-1.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1542803533180{margin-bottom: 0px !important;}”]De atunci, indragostitii, spre a-si pecetlui dragostea, dar si pentru a avea parte de iubirea vesnica, vin sa bea apa din cascada ce poarta numele flacaului Bigar.

Sursa: secretulsanatatii.net.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu