4 iunie 1945 – Condamnarea la moarte a ziaristilor patrioti romani de catre sotia lui Brucan

nichifor crainic, pamfil seicaru, radu gyr

Condamnarea la moarte a ziaristilor patrioti romani de catre sotia lui Brucan

Azi se implinesc 74 de ani de la atentatul terorist bolsevic la cultura romana din 4 Iunie 1945: condamnarea la moarte si inchisoare grea Nichifor Crainic, Pamfil Seicaru si Radu Gyr de catre sotia lui Silviu Brucan, A. Sidorovici.

In memoriam Nichifor Crainic publicam azi un text inedit al Sf. Mucenic Ilarion Felea despre punctele cardinale in haos ale Romaniei, cu referiri de stricta actualitate si azi, cum ar fi: „Poporul roman in clipa de fata nu-si cunoaste de-ajuns, nu-si intelege si nu-si asculta trimisii lui Dumnezeu. Ba uneori se intampla ca urmeaza tocmai pe acei proroci mincinosi, demagogii, care stiu minti mai strasnic.”

Recenzia de mai jos, pe care o publicam online in premiera, a fost (re)descoperita de cercetatorul Florin Dutu dupa 82 de ani de la publicare si reprodusa intr-o noua editie a lucrarii „Puncte cardinale in haos” de Nichifor Crainic, aparuta la Editura Floare Alba de Colt.

Nichifor Crainic – Puncte Cardinale in Haos

nichifor crainic

de Pr. Mucenic Ilarion V. FELEA

(n.21 mart.1903; d.18 sept.1961, temnita Aiudului),

in Revista Teologica, nr. 3-4, 1936, p. 136-137.

Bunul Dumnezeu ne-a invrednicit pe noi Romanii, ca la marile raspantii si cotituri ale vietii istorice sa ne trimita barbati alesi si plini de har, care prin energia intelepciunii lor sa ne arate calea mantuirii. Credem ca din rasa acestora face parte si maestrul Nichifor Crainic. Cine-i cunoaste scrierile poetice, incununate de premiul Academiei Romane si activitatea publicistica, mai ales cea depusa in redactia Calendarului si a Gandirii, incununata si aceasta intr-un fel sau intr-altul de admiratorii si adversarii lor – isi poate face o icoana clara despre valoarea personalitatii si a sufletului din care au izvorat. Cu noua dumisale lucrare intra in primele randuri ale scriitorilor care au ceva de spus langa patul durerilor in care se zamisleste epoca cea noua, renasterea Romaniei in duh si adevar.

Punctele Cardinale sunt intr-adevar directivele unui vazator, care dau orientarea sigura si optima in valmasagul ideologiilor contemporane. Avem inainte o carte de eseuri, cum nu s-a publicat alta in literatura romana. Problemele cele mai mari si mai grele ale vremii afla in condeiul lui Nichifor Crainic instrumentul de expunere si de obiectiva lamurire. Tineretul si crestinismul, comunismul, ateismul si spiritualismul, cultura si civilizatia, democratia si demofilia, crestinismul si nationalismul, strainismul, traditia, rasa si religia, ortodoxia, latinitatea, credinta, etnicul si esteticul, pacifismul – toate aceste pietre de care se poticneste timpul nostru sunt rand pe rand cioplite si modelate cu maiestrie de cugetarea artistului. Apoi imbracate in haina operei de arta, in armonia cantecului ziditor de cetate sunt redate generatiei ce simte pe umerii ei povara gravei raspunderi a ceasului de fata.

S-a spus cu drept cuvant ca epoca noastra este „epoca ideologiilor”. Dl. Nichifor Crainic prezinta ganditorilor romani ideologia sanatoasa a crestinismului ortodox, activ si creator, atat de fericit concrescuta in sufletul poporului cu nationalismul. Trecutul istoric, viata si cartile celor mai alesi fii reprezentativi ai neamului, intreaga traditia noastra culturala si zestrea morala a natiei ne indeamna, ca dupa aceasta ideologie sa ne orientam carma sufletului si a statului in mersul lor spre culmile desavarsirii.

Punctele Cardinale pe care dl. Nichifor Crainic le fixeaza in haosul cugetarii moderne, sunt farurile care lumineaza mersul normal al Romaniei in drumul ei spre glorie si nemurire. Ele sunt catehismul generatiei tinere si au menirea de a deveni „crezul omului eroic”.

Alte natiuni au demult astfel de carti ce formeaza pietrele de hotar dintre epoci si le asigura curgerea vietii istorice in alvia fireasca a destinului lor cultural. Noi inca am avut cateva scanteieri de acest fel, cum au fost Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, sau Cantarea Romaniei. Dupa razboiul mondial am avut articolele fulgurante ale d-lui Octavian Goga, cuprinse in volumul Mustul care fierbe. Sunt dezbatute si luminate aici o serie intreaga de probleme si idei care framanta viata si fixeaza evolutia veacului nostru.

Punctele Cardinale designeaza un apogeu in scrierile de acest gen, la noi. Ele sunt asemanatoare cu cele ale d-lui Octavian Goga, cu deosebirea ca dl. O. Goga scrie pentru masa publicului cititor, dl. N. Crainic pentru elite si in special pentru tineretul universitar. Unul scrie articole in fuga condeiului; celalalt, pe indelete, eseuri. Dar si unul si altul pun cu curaj si cu toata sinceritatea degetul pe ranile tarii si depun osteneli eroice pentru tamaduirea lor. Indeosebi se ocupa ei cu strainismul sub toate formele sub care ni se prezinta si ne copleseste si au aceleasi accente dureroase fata de „instrainatii neamului”, ca si Simeon Barnutiu in 1848, cand a rostit profeticele cuvinte: „Fii nenorociti! Cine va va apara, daca parintii vostri dau mana cu strainii in contra voastra?!”

Apostolii satelor si ai oraselor, preotii, invatatorii si intreaga elita a intelectualitatii romane are fata de dl. Nichifor Crainic o sfanta datorie: sa coboare ideologia Punctelor Cardinale in sufletul poporului. Moneda forte sa o schimbe in bani marunti de circulatie zilnica. Sa facem adica frumoasa gandire a maestrului Nichifor Crainic sa traiasca viu si constient in multimea poporului roman. Caci e o adevarata tragedie in care se zbuciuma spiritualitatea romaneasca si profetii ei. Poporul roman in clipa de fata nu-si cunoaste de-ajuns, nu-si intelege si nu-si asculta trimisii lui Dumnezeu. Ba uneori se intampla ca urmeza tocmai pe acei proroci mincinosi, demagogii, care stiu minti mai strasnic. Profetii lui adevarati lupta vitejeste cu munti de greutati. Unii obosesc si cad sub povara lor. Dar impartite pe umerii tuturor aceste greutati s-ar purta si pe degetul cel mic. Sa impartim deci sarcinile, sa muncim si sa luptam, ca prin doctrina crestinismului dinamic si a nationalismului sincer, clasic definita de maestrul Nichifor Crainic in Puncte Cardinale, sa facem din haosul vremii cosmos – ordine morala si frumusete divina pe fata transfigurata a Romaniei.

Sursa: marturisitorii.ro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu