In Articole

Nikola Tesla - Totul este Lumina

Interviu cu NIKOLA TESLA pentru revista „Immortality”

Nikola Tesla (sau Nicolae Teslea, dupa numele sau real) a fost un mare geniu roman din Banatul Sarbesc (bunicul lui Henri Coanda a fost bun prieten cu el si spunea ca vorbeste perfect romaneste), poate cel mai mare geniu inventator din ultimii 200 de ani. Inventiile sale (dintre care si cele descrise in caietele sale cu inventii neterminate) au revolutionat in mare masura tehnologiile pe care le avem in ziua de azi si de care ne bucuram. Daca nu era el, nu aveam sistemele de electricitate pe care le avem astazi, chiar daca i s-au atribuit lui Edison, rivalul sau, nu aveam internet si nici dispozitivele computationale pe care le avem (computere, tablete, smartphone s. a.). Va invitam sa cititi urmatorul interviu si sa reflectati la el, pentru a intelege un pic geniul lui Tesla.

Interviul a fost realizat in laboratorul sau din Colorado Springs in anul 1899.

JURNALIST: Domnule Tesla, dumneavoastra ati castigat gloria omului care a fost implicat in procesele cosmice. Cine sunteti dumneavoastra domnule Tesla?

TESLA: E o intrebare foarte interesanta, domnule Smith si voi incerca sa ii dau raspunsul potrivit.

JURNALIST: Se spune ca dumneavoastra sunteti din Croatia, din zona numita Lika, unde impreuna cu lumea, cresc copacii, pietrele si cerul instelat. Se spune ca satul dumneavoastra natal poarta numele florilor de munte, iar casa in care v-ati nascut se gaseste langa padure si langa biserica.

TESLA: Intr-adevar, toate acestea sunt reale. Sunt mandru de originea mea sarba si de patria mea croata.

JURNALIST: Futuristii spun ca secolul XX si secolul XXI s-au nascut in capul lui Nikola Tesla. Celebreaza campul magnetic inversat si canta imnuri motorului cu inductie. Creatorul lor a fost numit „vanatorul care a prins lumina in retelele sale din profunzimile pamantului” si „razboinicul care a capturat focul cerului”. Se spune ca este parintele curentului alternativ, care va face ca Fizica si Chimia sa domine jumatatea lumii. Industria il va proclama drept supremul sau sfant, un bancher pentru cei mai mari binefacatori. In laboratorul lui Nikola Tesla, pentru prima data a fost rupt un atom. S-a creat o arma care produce vibratii seismice. Acolo s-au descoperit raze cosmice negre. Cinci rase i se vor ruga in templul viitorului, pentru ca le-a aratat un mare secret: acela ca elementele lui Empedocle pot fi udate cu fortele vietii eterilor.

TESLA: Da, acestea sunt unele dintre cele mai importante descoperiri ale mele. Chiar si asa sunt un om invins. Nu am atins cel mai important dintre obiectivele mele.

JURNALIST: Care este aceasta dorinta, domnule Tesla?

TESLA: Vreau sa iluminez intreg Pamantul. Exista suficienta electricitate cat pentru a crea un al doilea soare. Lumina ar aparea in jurul ecuatorului, ca un inel in jurul lui Saturn. Omenirea nu este pregatita pentru ceva atat de maret. In Colorado Springs am impregnat pamantul cu electricitate. De asemenea putem iriga si celelalte energii, cum este cea mentala pozitiva, care se gaseste in muzica lui Bach sau Mozart, sau in versurile marilor poeti, in interiorul Pamantului existand o energie de bucurie, pace si iubire, care se exprima, de exemplu, prin intermediul unei flori ce creste pe pamant, al alimentelor care ies din el si a tot ceea ce constituie caminul omului. Am petrecut ani, cautand modalitatea in care aceasta energie sa poata influenta lumea. Frumusetea si aroma trandafirilor pot fi utilizate ca leac, iar razele soarelui ca aliment. Viata este un numar infinit de forme, iar datoria oamenilor de stiinta este aceea de a le regasi in toate formele de materie. Trei lucruri sunt esentiale in acest sens. Tot ceea ce fac este sa le caut. Stiu ca nu le voi gasi, dar chiar si asa nu voi renunta la ele.

JURNALIST: Care sunt aceste lucruri?

TESLA: O problema este hrana, ce energie stelara sau terestra ii poale alimenta pe cei infometati de pe Pamant? Cu ce vin se poate potoli toata setea, pentru ca persoanele sa-si poata insufleti inima si sa inteleaga ca sunt zei? Un alt lucru este acela de a distruge puterea raului si a suferintei in care trece viata omului! Uneori se produce ca un fel de epidemie in profunzimile spatiului. In aceste secol boala s-a extins de la Pamant la Univers. Al treilea lucru este: exista un exces de lumina in Univers? Am descoperit o stea care, in acord cu legile astronomice si matematice, ar putea disparea si chiar si asa nimic nu s-ar schimba. Acea stea se afla intr-o galaxie. Lumina poate fi emisa cu asa o densitate, incat ar incapea intr-o sfera mai mica decat un mar si in acelasi timp mai grea decat Sistemul nostru Solar. Religiile si filosofiile arata ca omul poate ajunge sa fie Cristos, Buddha si Zaratustra. Ceea ce incerc sa demonstrez este revolutionar si aproape incredibil. Este ceea ce trebuie facut in Univers pentru ca fiecare fiinta sa se nasca asemenea lui Cristos, Buddha sau Zaratustra. Stiu ca gravitatia este potrivnica la tot ceea ce vrea sa zboare, iar intentia mea nu este aceea de a face dispozitive de zbor (avioane sau rachete), ci de a-i invata pe individ sa-si recupereze constiinta propriilor sale aripi… in afara de asta incerc sa trezesc energia continuta in aer. Exista izvoare principale de energie. Ceea ce se considera ca spatiu vid nu este decat o manifestare a materiei care nu este trezita. Nu exista spatiu vid pe aceasta planeta si nici in Univers… Gaurile negre, despre care vorbesc astronomii, sunt cele mai puternice izvoare de energie si de viata.

JURNALIST: La fereastra camerei dumneavoastra de la hotelul Waldorf-Astoria, la etajul treizeci si trei, in fiecare dimineata vin pasarile.

TESLA: Un om trebuie sa fie sensibil fata de pasari. Aceasta se datoreaza aripilor sale. Fiinta umana le avea, odata, vizibile!

JURNALIST: Dumneavoastra nu ati incetat sa zburati din acele zile indepartate din Smiljan!

TESLA: Am vrut sa zbor de pe acoperis si am cazut: calculele copiilor pot fi eronate. Amintiti-va ca aripile tineretii vor sa aiba totul in viata!

JURNALIST: Ati fost vreodata casatorit? Nu se stie daca dumneavoastra aveti o afectiune pentru iubire, sau pentru vreo femeie. Pozele din tinerete arata ca erati un barbat atragator.

TESLA: Da, nu am facut-o. Exista doua puncte de vedere: fie prea multa afectiune, fie deloc. Punctul intermediar serveste pentru a intineri rasa umana. Femeile, pentru anumiti barbati, hranesc si intaresc vitalitatea si spiritul lor. A fi singur are acelasi efect pentru alte persoane. Am ales acest al doilea drum.

JURNALIST: Admiratorii dumneavoastra se plang ca atacati relativitatea. Este ciudata afirmatia dumneavoastra ca materia nu are energie. Totul este inundat cu energie, unde este?

TESLA: Mai intai a fost energia si apoi materia.

JURNALIST: Domnule Tesla, este la fel ca si atunci cand ati spus ca v-ati nascut din tatal dumneavoastra si nu din dumneavoastra.

TESLA: Exact! Ce se intampla cu nasterea Universului? Materia se creeaza pornind de la energia originala si eterna pe care noi o cunoastem ca lumina. Ea straluceste si apar stelele, planetele, omul si tot ceea ce este pe Pamant si in Univers. Materia este o expresie a infinitelor forme ale luminii, deoarece energia este mai veche decat ea. Exista patru legi ale Creatiei. Prima este aceea ca mintea nu poate concepe sau masura matematic sursa intregii structuri incurcate si obscure; in aceasta particula incape tot Universul. A doua lege rezida in obscuritatea expansiva, care este adevarata natura a luminii, din inexplicabil se transforma in lumina. A treia lege este necesitatea luminii de a se transforma intr-o materie de lumina. A patra lege este: nu exista inceput nici sfarsit; cele trei legi anterioare se produc mereu, iar Creatia este eterna.

JURNALIST: In ostilitatea Teoriei Relativitatii dumneavoastra mergeti atat de departe incat realizati conferinte impotriva creatorului ei, in cadrul petrecerilor zilelor dumneavoastra de nastere…

TESLA: Amintiti-va: nu spatiul se curbeaza, ci mintea umana, care nu poate intelege infinitul si eternitatea! Daca relativitatea a fost clar inteleasa de creatorul sau, ar castiga nemurire chiar si fizica, daca aceasta i-ar face placere. Eu sunt parte dintr-o lumina, iar aceasta este muzica. Lumina umple cele sase simturi ale mele: o vad, o aud, o simt, o miros, o ating si o gandesc. A gandi la ea este cel de-al saselea simt al meu. Particulele de lumina sunt note scrise. O raza poate fi o intreaga sonata. O mie de globuri de fulger sunt un concert. Pentru acest concert am creat un glob de fulgere care pot fi ascultate pe varfurile inghetate ale Himalaiei. Legat de Pitagora si de matematici, un om de stiinta nu poate si nu trebuie sa incalce aceste doua lucruri. Numerele si ecuatiile sunt semne care marcheaza muzica si sferele. Daca Einstein ar fi ascultat aceste sunete, nu ar fi creat Teoria Relativitatii. Aceste sunete sunt mesaje adresate mintii asupra faptului ca viata are un sens, ca Universul exista in perfecta armonie, iar frumusetea sa este cauza si efectul Creatiei. Aceasta muzica este ciclul etern al paradisurilor stelare. Bataile inimii omului sunt parte din simfonia Pamantului. Newton a invatat ca secretul se afla in dispozitia geometrica si in miscarea corpurilor ceresti. A recunoscut ca legea suprema a armoniei exista in Univers. Spatiul curb este haos, haosul nu este muzica. Einstein este mesagerul epocii de zgomot si de furie.

JURNALIST: Domnule Tesla, dumneavoastra auziti aceasta muzica?

TESLA: O ascult tot timpul. Auzul meu spiritual este atat de mare cum este cerul pe care il vedem deasupra noastra. Mi-am marit auzul natural cu radarul. in acord cu Teoria Relativitatii, doua linii paralele se intalnesc in infinit. De aceea curba spatiului lui Einstein se va indrepta. Odata creat, sunetul dureaza pentru totdeauna, pentru un minut poate disparea, dar continua sa existe in liniste, care este cea mai mare putere a omului. Nu, nu am nimic impotriva domnului Einstein. El este o persoana foarte amabila si a facut multe lucruri bune, dintre care unele ajung sa faca parte din muzica. Am sa-i scriu si voi incerca sa-i explic faptul ca eterul exista, iar particulele sale sunt cele care mentin Universul in armonie si viata in eternitate.

JURNALIST: Spuneti-mi, va rog, ce conditii adopta un inger pe Pamant?

TESLA: Am zece din acestea. Pastrez o buna evidenta, vigilenta.

JURNALIST: Voi documenta toate cuvintele dumneavoastra, stimate domn Tesla.

TESLA: Prima conditie este o inalta constientizare a misiunii si a muncii de facut. Aceasta trebuie, chiar si vag, sa existe din primele zile. Sa nu avem falsa modestie: artarul stie ca este un arbore de artar si un arbust de langa el, stie ca este un arbust. Cand aveam doisprezece ani, eram sigur ca voi ajunge la cascada Niagara. Stiam din copilarie ca voi realiza majoritatea descoperirilor mele, chiar daca nu aveam totul clar… a doua conditie pentru a se adapta este determinarea. Am determinat tot ce am putut.

JURNALIST: Care este cea de-a treia conditie a intelegerii, domnule Tesla?

TESLA: Ghidare pentru toate energiile vitale si spirituale in actiune. Prin urmare, purificarea de multele efecte si necesitati pe care le are omul. De aceea nu am pierdut nimic, ci am castigat. Asa ca ma bucur de fiecare zi si noapte. Notati: Nikola Tesla a fost un om fericit… A patra conditie este aceea de a ajusta ansamblul fizic cu munca.

JURNALIST: Ce vreti sa spuneti, domnule Tesla?

TESLA: In primul rand, mentinerea ansamblului. Corpul omului este o masina perfecta. Imi cunosc circuitul si ceea ce este bun pentru el. Alimente pe care aproape toata lumea le mananca, pentru mine sunt nocive si periculoase. Uneori am vizualizat bucatari din lume conspirand cu totii impotriva mea… Atingeti-mi mana.

JURNALIST: Este rece.

TESLA: Torentul sanguin poate fi controlat, la fel si multe procese din jurul si din interiorul nostru. De ce sunteti speriat, tinere?

JURNALIST: Mark Twain a scris Strainul misterios, o carte minunata despre Satan, inspirata de dumneavoastra.

TESLA: Cuvantul „Lucifer” este mai fermecator. Domnului Twain ii place sa glumeasca. Cand eram copil am fost vindecat o data, citind cartile sale. Cand ne-am intalnit aici si i-am povestit, era atat de emotionat incat a plans. Am devenit prieteni si el venea adesea la laboratorul meu. Odata a cerut sa-i arat o masina care, prin vibratie, provoaca un sentiment de fericire. Era una dintre acele inventii pentru divertisment, ceea ce uneori imi place sa fac. L-am avertizat pe dl. Twain sa nu ramana sub acele vibratii. El nu a tinut cont si a ramas mai mult timp. A sfarsit ca o racheta, tinandu-si pantalonii si a intrat intr-o anumita incapere. A fost teribil de distractiv, dar mi-am pastrat seriozitatea. Insa pentru a ajusta circuitul fizic, in afara de alimente, somnul este foarte important. Plecand de la o munca lunga si obositoare, care necesita un efort suprauman, dupa o ora de somn as fi complet recuperat. Am obtinut capacitatea de a administra somnul, de a adormi si de a ma trezi la un anumit moment. Daca fac ceva ce nu inteleg, ma fortez sa gandesc in somn pentru a gasi o solutie. A cincea conditie este aceea de a ajusta memoria. Poate in memoria persoanelor, creierul este pastratorul cunostintelor despre lume si al cunostintelor dobandite pe durata vietii. Creierul meu este ocupat cu lucruri mai importante decat amintirea, culege ceea ce este necesar la un moment dat, toate acestea ne inconjoara. Trebuie doar sa le interiorizam. Tot ce am vazut, auzit, citit si invatat vreodata, ne insoteste sub forma de particula a luminii. Pentru mine aceste particule sunt supuse si fidele. Ca student am invatat pe de rost Faust-ul lui Goethe, cartea mea preferata, in germana; si acum pot sa-l recit pe tot. Mi-am tinut inventiile, ani de zile „in cap”, inainte de a le duce la bun sfarsit.

JURNALIST: Ati mentionat adesea puterea vizualizarii.

TESLA: As avea de multumit vizualizarii pentru tot ceea ce am inventat. Intamplarile din viata mea si inventiile sunt reale in fata ochilor mei, ca orice fenomen sau element. In tinerete imi era teama de a nu sti ce este, dar mai tarziu am invatat sa folosesc aceasta putere ca un talent exceptional si un dar. Il alimentam si-l protejam cu gelozie. De asemenea am facut corectarile prin intermediul vizualizarii, la majoritatea inventiilor mele si le finalizam in acest fel. Prin intermediul vizualizarii mentale am rezolvat ecuatii matematice complexe. Datorita acestui dar pe care il am, voi primi distinctia de inalt Lama in Tibet. Vederea si auzul meu sunt perfecte si, as indrazni sa spun, mai puternice decat la ceilalti. Aud tunetul de la 150 de kilometri distanta si vad culori pe cer, pe care altii nu le pot vedea. Aceasta vedere si auz extinse le am de cand eram copil. Mai tarziu mi le-am dezvoltat in mod constient.

JURNALIST: In tinerete ati fost bolnav de mai multe ori. Este boala o necesitate de adaptare?

TESLA: Da. Deseori este rezultatul excesului de epuizare sau forta vitala, dar adesea este purificarea mintii si a corpului de toxinele care au fost acumulate. Este necesar ca omul sa sufere din cand in cand. Marea majoritate a bolilor se afla in spirit. De aceea spiritul poale vindeca aproape toate bolile. Cand eram student am fost bolnav de holera, care a devastat regiunea Lika. M-am vindecat deoarece tatal meu imi permisese, in sfarsit, sa studiez tehnologia, care era viata mea. Iluzia pentru mine nu a fost o boala, ci capacitatea mintii de a penetra dincolo de cele trei dimensiuni ale Pamantului. Am avut iluzii toata viata si le-am primit asemeni tuturor celorlalte fenomene ce ne inconjoara. Odata, in copilarie, ma plimbam pe malul raului cu unchiul meu si i-am spus: „Din apa va iesi un pastrav, am sa arunc o piatra si am sa-l prind.” Asa s-a si intamplat. Speriat si surprins, unchiul meu exclama: „Vade retro, Satanas!” Era o persoana foarte educata si vorbea latina… Eram la Paris cand am vazut moartea mamei mele. In cer, plini de lumina si de muzica am vazut creaturi minunate. Una dintre aceste creaturi avea caracterul mamei mele, ma privea cu o iubire infinita. Dupa ce viziunea a disparut am stiut ca mama mea murise.

JURNALIST: Care este al saptelea legamant, domnule Tesla?

TESLA: Cunoasterea transformarii energiei mentale si vitale in ceea ce dorim si dobandirea controlului asupra tuturor sentimentelor. Hindusii o numesc Kundalini-Yoga. Aceasta cunoastere poate fi deprinsa, fapt care necesita multi ani, sau de asemenea poate fi dobandita la nastere. Majoritatea dintre ele le-am dobandit din nastere. Se afla in cea mai stransa legatura cu energia sexuala, care este una dintre cele mai raspandite din univers. Femeia este cel mai mare hot al acestei energii si in consecinta al puterii spirituale. Am stiut asta mereu si de aceea am fost vigilent. Prin mine insumi am creat ce vroiam: o masinarie reflexiva si spirituala.

JURNALIST: Al noualea legamant, domnule Tesla?

TESLA: Fa tot posibilul, in fecare zi, in orice moment, pentru a nu uita cine suntem si de ce suntem pe Pamant. Exista persoane extraordinare care lupta cu boala, cu saracia, sau cu societatea care ii raneste cu stupizenia ei, cu neintelegerea, cu persecutia si cu alte probleme de care este plina tara. Exista multi ingeri cazuti pe Pamant.

JURNALIST: Care este a zecea adaptare?

TESLA: Este cea mai importanta. Scrie in revista ca domnul Tesla s-a jucat. Si si-a petrecut toata viata jucandu-se si i-a facut placere.

JURNALIST: Domnule Tesla, fie in legatura cu concluziile sau cu munca dumneavoastra, este acesta un joc?

TESLA: Da, draga baiete. Cat am vrut sa ma joc cu electricitatea! Mereu ma infior cand aud povestea grecului care a furat focul. O poveste teribila despre tinte si vulturi ciugulindu-i ficatul. Oare Zeus nu avea suficiente fulgere si tunete si a fost afectat de o fervoare? Exista o neintelegere…Fulgerele sunt cele mai frumoase jucarii care exista. Nu uitati sa subliniati in textul dumneavoastra ca Nikola Tesla a fost primul om care a descoperit fulgerul.

JURNALIST: Domnule Tesla, dumneavoastra vorbiti despre ingeri si adaptarea lor la Pamant.

TESLA: In realitate este acelasi lucru. Puteti scrie urmatoarele: a indraznit sa ia asupra sa prerogativele lui Indri, Zeus si Perun. Imaginati-vi-l pe unul dintre acesti Zei intr-un costum negru de seara, cu joben si cu manusi albe de bumbac, pregatind tunete, fulgere si cutremure pentru elita orasului New York!

JURNALIST: Cititorii sunt incantati de umorul ziarului nostru. Imi creati confuzie atunci cand spuneti ca descoperirile dumneavoastra au enorme beneficii pentru persoane si ca totodata reprezinta un joc, multi se vor uita incruntati.

TESLA: Stimate domn Smith, problema este ca lumea ia totul foarte in serios. Daca nu ar face-o, ar fi mai fericita si ar trai mai mult. Un proverb chinez spune ca seriozitatea reduce viata. Pentru ca cititorii ziarului sa nu se incrunte, sa ne intoarcem la lucrurile care le considera importante.

JURNALIST: Ar fi incantati sa va cunoasca filosofia.

TESLA: Viata este un ritm care trebuie inteles. Simtind ritmul, il las sa ma conduca si il constientizez. A fost foarte agreabil si mi-a dat toata cunoasterea pe care o am. Tot ceea ce traiesc se afla intr-o legatura profunda si minunata: omul si stelele, amibele si soarele, inima si circulatia unui numar infinit de lumi. Aceste legaturi sunt indestructibile, dar pot fi slabe, pot favoriza si crea legaturi noi si diferite in lume si care sa nu le violeze pe celelalte. Cunoasterea vine din spatiu. Viziunea noastra este ansamblul perfect. Avem doi ochi: cel pamantesc si cel spiritual. Se recomanda sa se transforme intr-un singur ochi. Universul este viu in toate manifestarile sale, ca un animal ganditor. Piatra este o fiinta ganditoare si sensibila, la fel ca plantele, animalele si omul. O stea care straluceste poate fi vazuta, iar daca nu am fi ingamfati am intelege limbajul si mesajul sau. Respiratia, ochii si urechile omului trebuie sa se conformeze cu respiratia, ochii si urechile Universului.

JURNALIST: Cand spuneti asta, mi se pare ca aud textele budiste, vorbe sau Parazulzusa taoista.

TESLA: Asa este! Asta inseamna ca exista o cunoastere generala si ca exista Adevarul, pe care omul l-a detinut mereu. Dupa simtirea si experienta mea, Universul are o singura substanta si o energie suprema cu un numar infinit de manifestari ale vietii. Cel mai bine este ca descoperirea naturii secrete sa o reveleze pe cealalta. Nu pot fi ascunse, exista in jurul nostru, dar suntem orbi si surzi fata de ele. Daca ne legam emotional de stele, ele insele vor veni la noi. Exista o gramada de mere, dar un singur Newton. El a avut nevoie de un singur mar care a cazut in fata lui.

JURNALIST: Va pun o intrebare care ar fi putut fi pusa la inceputul acestei discutii: ce a fost pentru dumneavoastra electricitatea, draga domnule Tesla?

TESLA: Totul este electricitate. La inceput a fost lumina, izvor nesfarsit din care provine materialul si este distribuit spre toate formele care reprezinta Universul si Pamantul, cu toate aspectele sale de viata. Negrul este adevarata fata a Luminii, doar ca nu o vedem. Este remarcabila gratie a omului si celorlalte creaturi. Fiecare dintre particulele sale poseda lumina, caldura, forta nucleara, radiatie, chimie, mecanica si energie inca neidentifcata. Are puterea de a crea Pamantul cu orbita sa. Este autentica parghie a lui Arhimede.

JURNALIST: Domnule Tesla, dumneavoastra sunteti prea absorbit de electricitate.

TESLA: Sunt electricitate. Sau daca preferati, sunt lumina in forma umana. Si dumneavoastra sunteti electricitate, domnule Smith, dar nu va dati seama.

JURNALIST: De aceea aveti capacitatea de a suporta descarcarile de un milion de volti prin corpul dumneavoastra?

TESLA: Imaginati-va un gradinar atacat de ierburi. De fapt asta ar fi o nebunie. Corpul si creierul omului sunt facute dintr-o mare cantitate de energie. In minte exista cea mai mare parte a electricitatii. Energia, care este diferita la fiecare persoana, este ceea ce face din fiinta umana „eu” sau „suflet”. Pentru alte creaturi, in esenta lor, sufletul plantei este sufletul mineralelor si al animalelor. Functia cerebrala si mintea se manifesta in lumina, in tinerete ochii mei erau negrii, acum sunt albastrii, iar cu trecerea timpului, cum tensiunea creierului devine mai puternica, vor fi mai aproape de alb. Albul este culoarea cerului. Pe geamul meu, intr-o dimineata a venit un porumbei alb, caruia ii dadeam sa manance. El vrea sa-mi spuna ca era pe moarte. Din ochii lui ieseau suvoaie de lumina. N-am vazut niciodata la vreo creatura atata lumina ca in ochii acelui porumbel.

JURNALIST: Personalul din laboratorul dumneavoastra vorbeste de scanteieri de lumina, foc si fulgere care se produc daca sunteti suparat sau intr-un oarecare tip de risc.

TESLA: Este vorba despre descarcarea psihica sau o avertizare pentru a fi atent. Lumina a fost mereu de partea mea. Stiti cum am descoperit campul magnetic rotativ si motorul cu inductie, care m-au facut celebru cand aveam 26 de ani? Intr-o dupa amiaza de vara, in Budapesta, am vazut cu prietenul meu, apusul soarelui. Mii de flacari se roteau in mii de culori arzatoare. Mi-am amintit de Faust si am recitat versurile sale, iar apoi, ca intr-o ceata am vazut rotindu-se campul magnetic si motorul cu inductie. Le-am vazut in Soare.

JURNALIST: Personalul hotelului spune ca in momentul trasnetului se intampla sa va izolati in camera si sa vorbiti cu sine.

TESLA: Vorbesc cu fulgerul si cu tunetul.

JURNALIST: Cu ele? In ce limba, domnule Tesla?

TESLA: In majoritatea cazurilor in limba mea materna. Limba se bazeaza pe cuvinte si pe sunete, mai ales in poezie, pentru care este potrivita.

JURNALIST: Cititorii revistei noastre ar fi foarte recunoscatori daca ati explica aceasta.

TESLA: Sunetul exista nu doar in tunet si in fulger, ci si in transformare, in stralucire si in culoare. O culoare poate fi ascultata. Limba este formata din cuvinte, ceea ce inseamna ca este constituita din sunete si din culori. Toate tunetele si fulgerele sunt diferite si au nume. Pe unele dintre ele le chem cu numele celor care mi-au fost apropiati in viata, sau ale celor pe care ii admir. In stralucirea cerului si a tunetului traiesc mama mea, sora mea, fratele meu Daniel, un poet: Iovan Iovanovic Zmai (Jovan Jovanovic Zmaj) si alte persoane din istoria sarbeasca. Nume ca Asisaiah, Ezechiel, Leonardo, Beethoven, Goya, Faraday, Puskin si toate bancile de foc arzator si dimineti de fulgere si tunete, care nu se opreau toata noaptea, aducand pretioasa ploaie pe Pamant, arzand copacii si satele. Exista fulgere si tunete si sunt cele mai stralucitoare si mai puternice, care revin, iar eu le recunosc dintre o mie.

JURNALIST: Pentru dumneavoastra stiinta si poezia sunt acelasi lucru?

TESLA: Acestea sunt cei doi ochi ai unei persoane. Pe William Blake l-am invatat ca Universul s-a nascut din imaginatie, ca se mentine si va exista cat timp exista un ultim om pe pamant. Ea a fost roata cu care astronomii au putut culege stelele tuturor galaxiilor. Este energia creativa, identica energiei luminii.

JURNALIST: Pentru dumneavoastra imaginatia este mai reala decat viata insasi?

TESLA: Ea da lumina vietii. M-am alimentat cu gandirea mea, am invatat sa controlez emotii, vise si viziuni. Mereu am apreciat cum mi-am hranit entuziasmul. Pe durata intregii vieti mi-am petrecut mult timp in extaz. Aceasta a fost izvorul fericirii mele. M-am ajutat pe parcursul tuturor acestor ani sa fac fata muncii, ceea ce a fost suficient pentru cinci vieti. Cel mai bine este a munci noaptea, datorita luminii stelare si a legaturii stranse.

JURNALIST: Dumneavoastra ati spus ca eu sunt, ca orice fiinta, Lumina. Acest lucru ma flateaza, dar marturisesc ca nu-l inteleg foarte bine.

TESLA: De ce e nevoie sa intelegeti, domnule Smith? Este de-ajuns sa credeti. Totul este lumina. Intr-una din razele sale se afla destinul natiunilor. Fiecare natiune are propria sa raza in acest mare izvor de lumina pe care il vedem si care este Soarele. Si amintiti-va ca nu este om care sa fi existat si sa nu fi murit! S-a transformat in lumina si ca atare inca exista. Secretul sta in faptul ca particulele de lumina revin la starea lor originala.

JURNALIST: Asta este invierea?

TESLA: Prefer sa o numesc intoarcere la o energie anterioara. Cristos si multi altii cunosteau secretul. Caut modalitatea de a conserva energia umana. Este vorba de formele luminii, uneori direct ca lumina cereasca. Nu am cautat-o pentru beneficiul meu propriu, ci pentru binele tuturor. Cred ca descoperirile mele fac viata oamenilor mai usoara si mai suportabila si ii indreapta pe oameni spre spiritualitate si spre nemurire.

JURNALIST: Credeti ca timpul poate fi abolit?

TESLA: Nu de tot, datorita faptului ca prima caracteristica a energiei este aceea ca se transforma. Aceasta se afla in continua transformare, ca norii taoistilor. Totusi, este posibil sa se profite de faptul ca omul isi pastreaza constiinta dupa viata pamanteasca. In toate colturile Universului exista energia vietii; una dintre ele este nemurirea, a carei origine este in afara omului si il asteapta. Universul este spiritual, la fel ca jumatate din noi, deoarece nu cunoastem natura sa si modul de a ne armoniza viata cu ei. Eu sunt om de stiinta, stiinta este probabil forma cea mai convenabila de a gasi raspuns la intrebarea care mereu m-a urmarit si face ca zilele si noptile mele sa se transforme in foc.

JURNALIST: Care este aceasta intrebare?

TESLA: Cum va stralucesc ochii…! Ceea ce eu vream sa stiu este ce se intampla cu o stea cazatoare cand se stinge soarele… Stelele cad sub forma de praf sau samanta in aceasta lume sau in altele, iar soarele se disperseaza in mintile noastre, in vietile multor fiinte, ceea ce va renaste ca o noua lumina, sau vant cosmic, dispersate in infinit. Inteleg ca este necesar ca acesl lucru sa fie inclus in structura Universului. Chestiunea este, totusi, ca una dintre aceste stele si unul dintre acesti sori, chiar si cel mai mic, se pastreaza.

JURNALIST: Dar, domnule Tesla, va dati seama ca acest lucru este necesar si este inclus in constitutia lumii?

TESLA: Cand un om devine constient, urmatoarea lui tinta trebuie sa fie aceea de a alerga pana la o stea cazatoare si a incerca s-o prinda. Va trebui sa inteleaga ca viata i-a fost data pentru asta si va fi salvat, in cele din urma va fi posibil sa prindem stele.

JURNALIST: Si ce se va intampla atunci?

TESLA: Creatorul va rade, spunand: „Cad doar pentru ca tu sa le urmaresti si sa le prinzi.”

JURNALIST: Nu sunt toate acestea opusul durerii cosmice, pe care o mentionati atat de des in scrierile dumneavoastra? Si ce este durerea cosmica?

TESLA: Nu, deoarece suntem pe Pamant… Este o boala de a carei existenta majoritatea persoanelor nu sunt constiente si care produce multe alte boli, suferinta, saracia, raul, razboaiele si toate celelalte, ceea ce face ca viata umana sa fie o conditie absurda si oribila. Aceasta boala nu poate fi vindecata complet, dar constiinta o face mai putin complicata si periculoasa. De fiecare data cand vreuna din persoanele mele apropiate si dragi au fost ranite, am simtit durerea fizica. Aceasta se intampla deoarece corpurile noastre sunt facute din materie similara, iar sufletul nostru are legatura cu filamentele indestructibile. Tristetea de neinteles care ne apasa uneori, inseamna ca undeva, pe cealalta parte a planetei, un copil, un om generos a murit. Universul intreg este in anumite perioade bolnav de sine si de noi. Disparitia unei stele si aparitia cometelor ne afecteaza mai mult decat ne putem imagina. Relatiile dintre creaturile Pamantului sunt si mai puternice, din cauza sentimentelor si gandurilor noastre, floarea va mirosi si mai frumos sau va cadea in liniste. Trebuie sa invatam sa fim adevarati pentru a fi vindecati. Remediul se afla in inimile noastre si de asemenea in inima animalelor pe care le numim Univers.

OPT FRAZE CELEBRE ALE LUI NIKOLA TESLA:

  • Poate ar fi mai bine, in aceasta lume a noastra din prezent, ca o idee revolutionara sau o inventie, in loc sa fie ajutata si aplaudata, sa fie impiedicata si maltratata in adolescenta sa.
  • Virtutile si defectele noastre sunt inseparabile, la fel ca forta si materia. Cand se separa, omul inceteaza sa existe.
  • Dezvoltarea omului depinde in mod fundamental de inventii. Acesta este produsul cel mai important al creierului sau creativ.
  • Intelegerea reciproca ar fi facilitata enorm de folosirea unei limbi universale.
  • Am investit toti banii in experimente pentru a realiza noi descoperiri, care sa permita omenirii sa duca o viata putin mai usoara.
  • Nu exista emotie mai intensa pentru un inventator decat aceea de a-si vedea una din creatiile sale functionand.
  • Omul de stiinta nu cauta un rezultat imediat. Nu asteapta ca ideile sale avansate sa fie acceptate usor. Datoria sa este de a pune bazele pentru cei ce vin, sa semnaleze drumul.
  • Un instrument ieftin, nu mai mare decat un ceas, care sa permita posesorului sau sa asculte in orice loc, in mare sau pe pamant, muzica sau cantece, sau discursul unui lider politic, tinut in orice alt loc indepartat. in acelasi mod, orice desen sau imagine va putea fi transferata dintr-un loc sau altul.
Recent Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
dumitru staniloae, omenie
%d bloggers like this: