„Pentru o Romanie normala”

romanie normala, comunism

„Pentru o Romanie normala”

La inceput, sloganul celui pe care il numim presedintele Romaniei, inainte de primul mandat, in campania electorala a fost: „Romania lucrului bine facut”, daca imi aduc bine aminte. A fost un slogan care a marcat continuarea degenerarii Romaniei asa cum o stim. Multe lucruri nefaste s-au intamplat in tara la noi, mai mari, mai mici, si multe esecuri pe planuri economice, sociale, politice, juridice, dar si in culise.

Al doilea slogan, acesta pe care l-am pus ca titlu articolului, prima oara cand l-am vazut, cand l-am citit mi s-a parut de o banalitate izbitoare. Ma gandeam ca „nu putea sa vina cu ceva mai original?”„Pentru o Romanie normala”, mi s-a parut ca nu are vreun sens, nu se leaga cu realitatea romaneasca, nici macar in comparatie cu ceea ce avem in jur, in Europa.. in fine. Insa, analizand mai atent, cautand, investigand, asa cum traditia jurnalistica m-a invatat, am descoperit ca are un scop foarte precis, bine definit. Culmea!

Am putea sa spunem ca un asemenea individ nu ar putea nascoci asa ceva. Este partial adevarat, mai ales pentru ca acesta nu este un om care sa poata fi catalogat ca expert in comunicare, informatii si nici in manipularea maselor. Cred ca multi dintre noi stim ca in spatele unui asa-zis presedinte de tara sta o echipa mare si complexa de specialisti in cele numite mai sus. Poate ca noi nu ii vedem, sau poate ca ii zarim doar pe cativa dintre consilierii sai, insa cu siguranta este cineva acolo care ii realizeaza toate acestea, toate sloganurile. Doar imi amintesc de filmele americane despre diferite campanii electorale ale presedintilor, unele dintre ele cu personaje fictive reprezentandu-i, altele reale, si e de ajuns sa imi dau seama ca sunt echipe intregi de P.R., de exemplu, care lucreaza pentru imaginea unui asemenea personaj, ca pentru imaginea unui actor. Culmea, si la ei se numesc consultanti politici, chiar si in timpul campaniei! Parca vorbim despre superstar-uri, nu despre liderii unor tari, unor popoare.

Ce credeti ca „Pentru o Romanie normala” este un slogan pur romanesc pentru romani, chiar daca este scris in limba romana? Cand am fost noi anormali si ce este normalitatea romaneasca? Ce este acest slogan, aceasta notiune? V-ati pus vreodata intrebarile?!

Investigand in continuare, gasim ca aceasta sintagma vine exact dupa fiasco-ul (sau amanarea rezultatului ferm, decis, puternic) referendumului pentru familie, cand acelasi asa-numit presedinte a afirmat ca romanii, trebuie sa dam dovada de toleranta si sa incetam cu fanatismele religioase. Si el nu a fost singurul oficial care a spus aceste lucruri, amintiti-va! Si fostul premier la fel. In fine..

Normalitatea, intr-o epoca moderna ca aceasta (daca o putem numi moderna, depinzand si ce inseamna), este egalitate, este nivelarea sau aducerea la normal (la un numitor comun) a tuturor lucrurilor in societate. Aflam ca societatea civila este preferata unui asemenea presedinte, cu care se intelege foarte bine. Dintr-odata, strada, orasul, tara devine un maidan pentru el in care isi manifesta protestele anti-tolerante la anti-toleranta, precum in lectiile de matematica cu operatii cu polinoame, atunci cand minus cu minus dau plus.

Normalitatea, ca si standard, este promovata ca si lectie de baza, ca si lege intr-o societate virtuala de tip media sociala (facebook, instagram, twitter etc.). Aceasta inseamna uniformizare, tabula-rasa, egalizare a tuturor la un numitor comun in care toti suntem toate si toate suntem toti. Egalitate in drepturi, egalitate in sanse, egalitate sociala, incluziune sociala (de parca cineva i-a exclus, nu s-au exclus singuri prin comportamentul lor inuman, adesea contraventional si infractional, ca sa vorbim pe limbajul lor de lemn), acestea sunt regulile unei societati globale care ne acapareaza pe zi ce trece.

Romania nu este ferita de asa ceva. Este in plina desfasurare societatea globala in Romania, iar focarele cele mai mari sunt marile orase, reusind sa se disperzeze catre periferiile mini-municipale si rurale. Ei bine, acestea sunt aspectele clare ale unui comunism de tip social si politic pur, care ii aduce prin legea entropiei pe toti participantii din comunitatile lor si ii egalizeaza. Cei care sar din gramada sunt eliminati usor, caci sistemul e mare si puternic si ii poate distruge civic imediat, daca asta doreste. Devin paria, devin ostracizati, marginalizati, rupti de asa-zisa societate. Apoi eliminati total, nimeni nu mai aude ceva despre ei…

Homo socialus este o specie inventata de cei care viseaza sa egalizeze totul, sa uite trecutul (de atata durere.. ei stiu care), sa stearga ceea ce a fost pentru un viitor… de care? Unde nu exista trecut, nu exista viitor pentru ca nu ai cu ce sa construiesti. Cu Romania normala, un absurd abstract, fara noima, fara sens, neromanesc si care nu se leaga deloc cu Romania, nu construiesti o noua civilizatie. Nu o iei de la capat nici macar ca sa iti faci societatea ta, civilizatia ta, „guvernul tau”. Faci jocul altcuiva…

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu