Florian Colceag – Saracia, dezastrul si non-educatia sunt programate

florian colceag, romania, criza, curatenie, istorie, civilizatie

Florian Colceag - Saracia, dezastrul si non-educatia sunt programate

Este absolut inutil sa afirmam despre cineva ca este sau nu educat. Fiecare supravietuieste sau nu, in functie de abilitatile, atitudinile, aptitudinele si cunostintele pe care le-a acumulat in timp. Astfel, un hot poate fi un personaj foarte educat in profesia lui de hot, cu un cod social fata de alti hoti, cu studii superioare si mentorat in puscarie etc. El este needucat, poate, catre alte activitati decat cele din bransa lui de hoti.

Este, de asemenea, extrem de relevant de cercetat ce scoala are fiecare si catre ce domenii si-a dezvoltat competentele specifice. Aceasta scoala poate fi data de sistemul de invatamant formal, de comunitatea in care traieste, de strada, televizor, presa etc. Totdeauna, insa, aceasta scoala isi lasa amprenta asupra personalitatii omului.

De ce aduc vorba despre educatie, este simplu: ideea este de vazut unde au supt cei care ne-au adus in pragul falimentului, caci scoala din genele personale, impregnata adanc, la varsta frageda, nu se mai sterge, ea formeaza competente stabile pe toata viata. Sau, cum spune proverbul romanesc, „lupul isi schimba parul, dar nu si naravul”.

Daca au supt la scoala de stat, unde au trebuit sa toceasca si sa pacaleasca sistemul mimand cunoasterea, fara a avea insa abilitati formate de aplicare a acesteia, vom obtine un profil uman pe care il cunoastem: sa moara capra vecinului, merge si asa, timpul trece, leafa merge etc. Sunt clare exemple de comportament indus prin scoala, iar daca multi dintre managerii nostri sunt ineficienti, ei au invatat ineficienta optima din scoala.

Dar daca au mai suferit si o scoala de tip NKVD, atunci cum vor actiona cei ce ne conduc? Puteau invata din doctrinele partidului conducator, fara sa mai plece din tara, acesta era sistemul pe vremea aceea. Ei bine, vedem cu ochii proprii, acei absolventi aflati acum la putere nu vad criza actuala decat in termenii directivelor. Adica nici vorba de politica de dezvoltare, de investitie in inovare tehnlogica, de vreun program de antreprenoriat social sau de dezvoltare comunitara! In schimb, multe impozite, taxe irationale care sugruma economia si saracesc populatia aducand-o la disperare! De fapt, ei nici nu pot gandi in alti termeni, caci pe harta lor mentala nu exista alte reliefuri decat cele insusite de mult.

Putem noi sa asteptam mult si bine sa gasim o urma de ratiune in politicile la zi, nu o vom gasi, caci saracia si dezastrul sunt programate, nu sunt o consecinta intamplatoare a unor stangacii. Programarea au facut-o altii, din afara, si functioneaza impecabil, atata vreme cat cei programati sunt la carma tarii.

Faptul ca nu se doreste iesirea din criza a tarii este dovedit si de viteza de melc cu care se discuta legea educatiei, care ar putea schimba paradigma de lucru, astfel incat sa permita tinerilor sa aiba alte conceptii, mai emancipate, sa permita celor 300.000 de tineri cu studii in strainatate, care nu au supt la biberonul comunist, sa aiba o contributie reala si benefica la dezvoltarea nationala, folosind expertiza incompetentilor pentru iesirea din criza a Romaniei.

Ne miram din nou ca „nu exista vointa politica”. Ba exista vointa, dar nu in directia dorita de noi, ci in directia opusa! O vointa directionata in beneficiul celor cu scoala vietii facuta ca la hoti si intrati apoi in politica.

Ne miram de ce avem cele mai stupide emisiuni de televiziune, fara miez, fara mesaj, fara speranta… Pai este simplu de constatat: poporul nu trebuie sa aiba speranta! El trebuie sa dispere, sa plece, sa lase acest pamant binecuvantat cui da mai mult.

Ne miram de ce filmele tv sunt pline de violenta si de sexualitate. Pai, iarasi raspunsul este simplu: tinerii trebuie sa aiba disponibilitatea spre violenta si sex cat cuprinde, altfel ar fi posibil sa nu devina mercenari sau prostituate pentru orice ocupant.

Acesta este consecinta nepasarii si vanzarii la care au subscris intelectualii din asa-numita societate civila. S-au dat de partea unor partide politice, au luat cateva firimituri si au uitat ca sunt parte a unui popor umilit, saracit, prostit cu buna stiinta si rea vointa.

Suntem in ultimul ceas. Mai avem putin pana cand vom cumpara hrana pe cartela (caci exista deja criza alimentara), avem dezechilibre economice atat de grave incat nu ne mai putem gestiona viitorul. Este nu doar ceasul al 12-lea, ci ultimul minut din ceasul al 12-lea! Politicienii stau linistiti, caci mai au ceva de vandut: ceva bogatii naturale, ceva mercenari, ceva prostituate, droguri, arme, o tara etc.

Acesta e viitorul pe care visam sa-l aiba copiii nostri?

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
1 reply
  1. Sorin
    Sorin says:

    da, asa este, am identificat problemele, cauzele, si ?
    Trebuie OBLIGATORIU intreprins ceva, concret, faptic !
    si cu toate acestea, nimeni nu stie ce este de facut. De vorbit nu mai e cazul, de vazut si auzit am vazut si auzit tot ce ar fi trebuit sa ne dumireasca si descebalui din adormirea cea de moarte si totusi nu exista nicio actiune din care sa vedem ca se infiripa redresarea tarii si a natiunii noastre, la care unul cate unul sa aderam. Iar daca exista, sunt atat de anemice si neconvingatoare incat mor in fasa. Nu mai avem incredere in noi insine si unii in altii, eu asta cred ca este marea noastra problema, blestem. Pana nu depasim aceasta stare, nu vom putea face nimic, iar tara si neamul se vor narui in continuare intr-atat incat la un moment dat atingem punctul de la care nu mai este intoarcere – exista si acel punct, e dat de descresterea demografica, de emigrarea in masa si pierderea de oameni educati si inteligenti, care ca si dintr-o rezerva, de unde tot iei si nu mai pui la loc, se termina ! Iubesc Romania si pe romanii mei si imi doresc sa facem ceva care sa ne readuca macar la linia de plutire daca nu chiar mai sus. Sa se adune toti oamenii de isprava si buna credinta ai neamului asta si tunci vom razbi, dar iata ca nu o fac!
    Doamne, numai Tu ne-ai mai ramas, ajuta-ne !

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu