MODELUL DE TARA – Interviu cu profesorul Florian Colceag (I)

Florin Colceag, Florian Colceag, matematica, profesor de matematica, modelare matematica, antrenor de genii, geniu

MODELUL DE TARA - Interviu cu profesorul Florian Colceag (I)

De cateva zile a fost postat pe internet proiectul MODELUL DE TARA. La prima vedere ai zice ca este ori o noua utopie, ori inca o pacaleala gen „luminita de la capatul tunelului”. Nu este nici una, nici alta. Este un proiect functional care se va derula oricum, cu voia sau fara voia statului roman. Tot ce ar avea de facut Parlamentul, Guvernul sau Presedintia ar fi sa-i asigure cadrul legal. Daca nu, o va face Uniunea Europeana.

De fapt, derularea MODELULUI DE TARA a inceput. Fortele care-l sustin, pe componente sau integral, sunt personalitati din mediul academic si de afaceri, structuri din societatea civila, personalitati si institutii din diaspora, structuri ale Uniunii Europene si chiar persoane din mediul politic romanesc. Autorul proiectului este Florian Colceag.

IMPORTANT: Modelul de Tara seamana izbitor, in privinta expertizei istorice, a diagnozei sociale, a motivatiei si a reperelor de bune practici (preluate din experienta sistemelor britanice) cu teoria Statului Organic a lui Mihai Eminescu. Evident, Florian Colceag are avantajul instrumentelor de cercetare ale secolului XXI, dar proiectul lui nu este doar o teorie, ci, mai ales, un manual de lucru. „Modelul de tara” este un fel de masina pe care autorul ei te invata si cum s-o construiesti, si cum s-o utilizezi.

Statul roman nu mai reprezinta un factor decident in derularea acestui proiect, pentru ca n-are nici o legitimitate si nici o contributie. Tot ce poate face e sa spuna DA si sa-l gireze.

Florian Colceag: „Modelul matematic constituie arhitectura sistemului”

Matematician, profesor cu 20 de ani de experienta in educatia copiilor supradotati si in antrenarea olimpicilor la matematica, a obtinut peste 60 de medalii de aur la competitii internationale in aceasta disciplina. Este reprezentant in Romania al World Council for Gifted and Talented Education. Profesorul Florian Colceag este, de asemenea, fondatorul IRSCA Gifted Education – Romania (asociatie non-profit cu scopul de a promova si sprijini dezvoltarea persoanelor cu har si talent in toate domeniile) si presedintele EDUGATE (Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati). Este autorul proiectului Noua Constitutie (facut deja public) si al Programului de Retehnologizare si Modernizare Tehnologica a Romaniei, care va fi si el facut public, in curand. Ambele reprezinta elemente constitutive ale proiectului de baza.

Domnule profesor, ce este „modelul de tara”?

Este un proiect de iesire a Romaniei din criza, cu mijloace si resurse existente, dar pe care nimeni nu a stiut sau nu a vrut sa le acceseze.

Cu ce este mai bun proiectul dumneavoastra decat orice alt proiect incercat pana acum?

Pana acum nu s-a incercat nimic in sensul asta si, de fapt, in nici un sens. Toate proiectele – sau, ma rog, ceea ce au numit unii proiecte – nu urmareau redresarea Romaniei, ci jefuirea ei.

Am incercat sa-l citesc. Este arid, aproape imposibil de lecturat…

Eu sunt matematician. De aceea proiectele mele sunt modele matematice. In forma astfel redactata, modelul de tara e dificil de inteles pentru un nespecialist, dar il inteleg cu usurinta specialistii in politici publice. Modelul matematic constituie arhitectura sistemului.

Convingeti-ma pe mine, ca necunoscator, ca asa ceva poate functiona si in realitate.

Cea mai buna dovada o constituie proiectele mele anterioare care, desi sunt modele matematice… functioneaza (rade). Au fost preluate de foarte multe tari… Orice proiect trebuie sa aiba o logica de acest tip in spate, pentru ca altfel este incoerent sau nesustenabil.

„Nu l-am inventat, l-am descoperit”

Dati-mi cateva exemple de astfel aceste proiecte care va apartin.

Unul ar fi „Development and Ability”, publicat pe un site al Natiunilor Unite si care e folosit pe toate meridianele lumii, din Australia pana in China. E un proiect de dezvoltare de domenii. Un altul este „Romania European Integration”, publicat de Universitatea din Sidney si studiat de toate cancelariile europene inainte de integrarea noastra in UE. A avut o contributie importanta la intrarea Romaniei in Uniune, pentru ca a facilitat intelegerea dinamicii populationale si a interferentelor culturale. Sau, poftim, IRSCA Gifted Education – Romania… Centrul pentru dezvoltarea persoanelor cu har si talent in toate domeniile. Exista, se afla la noi in tara si functioneaza. E un model matematic.

Citez din proiect: „Modelul teoretic final este o categorie triangulata de sisteme disipative aflate in relatie omologica, care formeaza un vector echilibrat si structuri fractale ce dezvolta mirror symetry… Modelul este util nu doar pentru coerentizarea politicilor publice si a guvernantei, ci si pentru coerentizarea programelor finantate”. Vreti sa-mi traduceti in… romaneste?

Modelul are aparent la baza doua triunghiuri echilaterale, unul cu varful in sus, altul cu varful in jos. De fapt o categorie triangulata care este proiectia unui octaedru cu anumite proprietati specifice. Orice diagrama comutativa este generata de trei cicluri si orice ciclu este generat de trei diagrame comutative. Atat ciclurile cat si diagramele sunt laturi ale octaedrului.

Eu vad ceva ce seamana cu Steaua lui David…

De departe seamana cu steaua lui David, dar e incarcata de multiple semnificatii si are o logica interna proprie, bazata pe algoritmi de generare si pe mecanismele stiintelor complexitatii. Exista, desigur, si multe alte detalii matematice, sugestive pentru specialistii in domeniu, dar neinteresante pentru public.

Ce bine ca m-ati lamurit!… Va intreb altfel: ce reprezinta cele doua triunghiuri?

Varfurile primului triunghi reprezinta componentele statului: statul-guvern, statul-natiune si statul-afaceri. Celalalt triunghi reprezinta domeniile de lucru, programele: retehnologizare, reprofesionalizare, coparticipare. Unind varfurile celor doua triunghiuri se creeaza o retea avand forma unui hexagon. Punctele de intersectie ale tuturor liniilor din desen formeaza noduri de retea. Doua noduri apropiate ale retelei genereaza noi caracteristici concretizate in programe specifice. De exemplu, statul guvern si reprofesionalizarea genereaza standardele de calitate si buna guvernanta.

Ce sunt structurile fractale?

Un fractal este o figura geometrica fragmentata sau franta, care poate fi divizata in parti, astfel incat fiecare dintre acestea reproduce figura intregului.

Adica putem aplica schema matematica initiala pe orice domeniu sau subdomeniu al proiectului?…

Exact. Dar, bineinteles, fiecare domeniu sau subdomeniu este alcatuit din propriile lui elemente specifice. Aceasta componenta e pusa la lucru dupa modelul initial…

Daca inteleg bine, dumneavoastra ati inventat un model matematic, in care vreti sa introduceti un intreg univers social si sa-l fortati sa functioneze dupa el?

Nu l-am inventat, l-am descoperit. Nici Newton n-a inventat legea gravitatiei si nici Einstein n-a inventat teoria relativitatii. Ei le-au descoperit, ceea ce e cu totul altceva. Si nu fortez lumea sa functioneze dupa modelul meu, dimpotriva, incerc sa-i asigur confortul unei functionari normale.

VA URMA..

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu