,

Catalin Berenghi – Voi repune in drepturi contul Eminescu, in valoare de 3.000.000 de euro

Catalin Berenghi - Voi repune in drepturi contul Eminescu, in valoare de 3.000.000 de euro

Nu sunt deloc uimit de mascarada politica la care asistam. E consecinta fireasca a unui mod fraudulos de a determina electoratul sa aleaga intotdeauna – chiar intotdeauna! – intre doua nenorociri. Toata aceasta miscare de trupe politice pentru demiterea – la cerere! – a guvernului incearca sa mascheze incapacitatea de a guverna in mod real, asa cum, tot in mod real, nici cei dinaintea lor nu au fost capabili.

Dar, indiferent daca noul guvern va fi validat sau nu, indiferent daca vom avea sau nu anticipate, jocurile au fost deja facute. Adica raul a fost deja facut, prin cel putin una din cele 25 de ordonante (privatizarea mascata a sistemului public de sanatate) si prin viitorul program de guvernare care, daca va fi sa fie, cuprinde si privatizarea sistemului feroviar de transporturi (CFR Marfa, CFR Infrastructura si CFR Calatori).

Ce au facut cei de dinaintea lor am vazut. Ce vor sa faca actualii, ne-au anuntat ei. Si au demarat impetuos, eliminand, chiar din prima sedinta de guvern, din denumirea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, exact „identitatea nationala”. Asadar, Romania este fezandata sa fie livrata la cheie, gratis.

Am putea sa salvam, totusi, macar Bucurestiul. In numarul trecut am vorbit despre un proiect concret de transformare a gunoaielor in resurse, prin tehnologia EcoHornet. Mai sunt si alte solutii concrete, total ignorate sau evitate de primarii care s-au succedat pana acum, solutii pe care le voi puncta in numerele viitoare.

Primaria Capitalei are insa si o mare datorie morala fata de Mihai Eminescu. O datorie in valoare de 3.000.000 de euro, care trebuie restituiti. Nu din conturile Primariei, ci doar prin implicarea Primariei, de care depinde totul. Voi relata pe scurt povestea acestei sume care a fost prezentata si in CERTITUDINEA, intr-un numar anterior, si care are ca baza documentara Dosarul Eminescu Nr. 715, aflat la Arhivele Nationale. Conform acestui dosar, in 1889, dupa moartea poetului, s-a constituit un comitet de initiativa care a colectat, prin subscriptie publica, o suma de 7.392 lei pentru ridicarea monumentului de la Bellu. Din acestia au fost folositi doar 6.392 lei. „Pentru restul de 1.000 lei – se arata in Darea de seama ‘asupra sumelor incasate si cheltuite cu monumentul funerar Eminescu’ (din 14/26 iunie 1892, aflata la dosar), ‘s-a cumparat un titlu de renta romana perpetua 5%, de aceeasi valoare, care va fi depus la Onorab. Primarie a Capitalei, sub a carei administrare se afla cimitirul cu mormantul lui Eminescu. Venitul anual de 50 lei al acestui titlu de renta va fi intrebuintat prin ingrijirea Primariei pentru mentinerea in buna stare a monumentului si a plantatiilor de pe mormantul poetului”.

Pe 17/29 decembrie 1892, Comitetul Eminescu inainteaza primarului Capitalei o scrisoare oficiala, prin care ii solicita acestuia sa binevoiasca „a primi acest titlu de renta in depozitul Primariei”. La data de 8 ianuarie 1893, Primaria ii adreseaza lui Titu Maiorescu urmatorul raspuns: „Domnule, / Am onoare a ve comunica, ca s’a primit la Cassa Comunala un titlu de renta Romana perpetua 5% sub Nr. 112 cu cuponul de Octombrie 1892, ‘naintat Primariei de Comitetul pentru ridicarea monumentului Poetului Mihail Eminescu pe langa hartia registrata la Nr. 57610/92”. Documentul era semnat de primar si contrasemnat de „Seful Comptabilitatei”.

Aceste documente se afla la Arhivele Nationale in dosarul amintit si constituie dovada existentei titlului de „renta romana perpetua 5%” preluat, conform numarului de inregistrare 57610/1892, de Primaria „comunei Bucuresci”. Dupa cativa ani insa, Primaria a uitat de existenta contului iar urma lui s-a pierdut. Dar, conform principiilor elementare de drept, acesta nu a incetat sa-si produca efectele, adica sa se capitalizeze, el facand parte din categoria titlurilor de valoare cu termen de scadenta sine die. Ceea ce inseamna ca, avand ca reper pretul aurului (cel din 1892, comparativ cu cel de astazi) si aplicand formula de calcul a capitalizarii prin dobanda de 5%, suma initiala a ajuns astazi la impresionanta valoare de peste 3.000.000 de euro.

In 2007 ziaristul Miron Manega a redescoperit existenta contului si a publicat toata povestea in „Saptamana Financiara”, pe care a continuat-o in CERTITUDINEA. In februarie 2013, Realitatea TV, pornind de la datele furnizate de ziarist, a realizat si ea un reportaj cu acest subiect (difuzat in emisiunea „Reporterii Realitatii”.

Niciuna din institutiile statului, responsabile direct sau indirect de existenta acestui cont (Primaria Capitalei, Banca Nationala, Ministerul de Finante), nu a catadixit sa faca vreun demers pe baza datelor furnizate si facute publice, desi au fost sesizate si li s-a cerut insistent sa rezolve aceasta chestiune de morala si de onoare istorica fata de numele marelui nostru poet si ziarist. Si chiar mai mult de atat, deoarece Eminescu n-ar mai trebui sa stea „cu mana intinsa” la sponsori de ziua lui – sau de ziua mortii lui – pentru a fi celebrat cum se cuvine. Exista un cont dedicat acestor momente, cont care continua sa se capitalizeze.

Am prezentat datele de baza ale acestui dosar pentru a arata ca prima persoana responsabila de redarea acestui cont propriei lui functionari este Primarul General al Capitalei, functie la care m-am decis sa candidez. Iar daca voi castiga, identificarea si reactivarea acestui cont va una dintre marile mele prioritati ca primar.

A raportat, Catalin Berenghi, via certitudinea.ro.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu