Romania, mentinuta in viata de aparate
Romania mentinuta in viata de aparate
Romania este mentinuta in viata de aparate (de stat sau aiurea, de corporatii, adica private). Aceste aparate sunt niste mecanisme antropice, facute de mana omului, cu oameni si/sau fara (a se citi digitale), care functioneaza automat. Ce fac ele? Mentin parazitismul national, care se vede pe strazile marelui oras (in care „merge si asa” chiar daca este mizerie, chiar daca sunt gunoaie vizibil lasate pe strada sau pe spatii verzi), iar conlocuitorii sai merg pe strazi visand si consumand materiale care se transforma in deseuri, in gunoaie.
Mama Natura nu mai suporta asa ceva, sa consumam si sa lasam deseuri. Toate materialele ar trebui sa fie folosite si refolosite, si sa nu lasam nici o urma ca am fost acolo. Toate urmele sunt rani asupra capei vitale a planetei, asupra hidro-lito-atmo-biosferei.
Aparatele care mentin Romania in viata isi urmaresc propriul interes. Indivizii care le compun nu sunt constienti ca traiesc pe suprafata unei planete, nici macar ca sunt luminati de catre soare, desi pare de necrezut. Doar cand este canicula sau nori negri care acopera cerul, isi dau seama ca mai exista si soare.
Stateam de vorba cu un prieten bun, la un moment dat, despre viitorul Romaniei. Am avut o revelatie de scurta durata dar cu impact profund si l-am intrebat: ce crezi ca se va intampla daca toate corporatiile multinationale ar inchide sandramaua la noi in tara si si-ar lua talpasita de aici? Mi-a raspuns: faliment total. Insa nu era sigur. Eu da, si o reiterez: faliment total. Dar as vrea sa parafrazez: daca toate bancile cu capital strain ar inchide si ar pleca din aceasta tara (au mai fost cazuri, insa izolate.. vezi Milenium Bank etc.), ce s-ar intampla cu noi? In primul rand, ar fi foarte multi romani disponibilizati, pentru ca lucreaza pentru ei si ar fi fost „lasati la vatra”, cum s-ar spune. Ei militeaza pentru parazitii economiei mondiale, cei care acumuleaza capitaluri din tarile pe care le capuseaza pentru a „centraliza capitalurile la varf”, lucru care s-ar numi criza economica. Dar ce se intampla cand acestea capuseaza si resurse naturale care nu au timp sa se refaca, din acele tari in care activeaza? Nu ar fi si criza de resurse?! Apoi incepe sa bata alarma!
Toate aceste aparate, fie de stat (complici cu cele private multinationale), fie private, corporatiste, fara cap si fara coada, mentin starea de fapt extractiva, exploatatoare, speculativa si consumista, exact in aceasta ordine.
Este extractiva pentru ca extrag resurse (si aproape ca nu dau nimic util naturii la schimb, ci in mare parte deseuri).
Este exploatatoare pentru ca exploateaza resursele, mai ales pe cea mai valoroasa: omul (a se citi a lucra pentru altcineva).
Este speculativa pentru ca isi speculeaza propriile valori prin viclesuguri „legale”, precum taxa pe valoare adaugata etc., care le permit profitul garantat. Aceste produse de tip pseudo-economist sunt atat speculative, cat si exploatatoare pentru ca exploateaza fortele naturale si umane, mai ales cele de munca. Si pentru ce? Pentru salariul minim pe economie? Insa din acesta nu se poate creea bunastare, prosperitate, nu se poate pune nimic deoparte, nu se poate lasa mostenire generatiilor care vin. Sau poate nu mai vrem sa facem copii… si atunci ne-am condamna absolut la disparitie.
Este consumista pentru ca consuma. A consuma nu inseamna a manca. A consuma inseamna a balota, a ingera calorii goale, asa-zisele junk food care abunda in lumea noastra. Priviti cantitatea de produse de cea mai proasta calitate care ni se livreaza pe piata romaneasca spre a fi speculata si vanduta prin intermediul acestei pieti de desfacere. Unde este producatorul roman responsabil si iscusit? Aproape ca lipseste cu desavarsire, caci, saracul, nu are loc de gunoaiele occidentului. Consumam si prin faptul ca ne sunt promovate in asa fel incat au devenit vicii, droguri, dependente. Consumam la scara larga, cu miliardele…
Iata! Calcaiele lui Ahile ale unui monstru cu patru picioare de lut! Acestea, la primul tsunami al furiei Mamei Naturi, se vor sparge precum castelele de nisip. Nimic construit pe piatra dura!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!